15.11.2015

VALEKUOLLUT JUMALA

Mikael Junger: "Nelson Mandela on sikäli oiva roolimalli, että hän nousi vuosikymmenien vankeuden, kaltoinkohtelun, sorron ja epäoikeudenmukaisuuden yli. Hän nousi vihan yli, vaikka hänellä jos kellä olisi ollut syytä vihata."

Monet holokaustista selvinneet juutalaiset pelastivat oman elämänsä katkeruudelta ja vihalta samalla viisaudella. Valitettavasti tämä viisaus ei yllä lapsiin tai varsinkaan lasten lapsiin. Traumatodellisuus muodostuu vääjäämättä. Siksi näemme nyt Israelin poliittisessa toiminnassa paljon "tiedostamatonta" irrationaalisuutta.

Shakespearen Henrik V ei pysty ohittamaan pakkomielteistä "karjalanpalautusohjelmaansa", koska veren perintönä tuleva "oikeus" esi-isien maahan ei anna hänelle mielenrauhaa. Papit vakuuttavat, että oikeus on laillinen ja Jumala on kuninkaan puolella. Papit lupaavat: Jumalan avulla tuhatkertaisestikin vahvempi vihollinen on mahdollista kukistaa. On laitettava kaikki yhden kortin varaan. Vähemmälle huomiolle jää se, että Henrik V:n isä anasti valtansa laittomalla vallankaappauksella.

Jotenkin tähän tyyliin tuntuu ajattelevan myös suomalainen karjalanpalauttaja. Suomessa tauolla ollut jatkosota ei ole II maailmansodan jälkeen voinut yhtä hyvin kuin nyt. Mikä hyvänsä normaali vuoropuhelu Venäjän kanssa on nykyisessä  poliittisessa ilmastossa pelottava kauhistus. Enää ongelma on se, että Jumala on kuollut. Voisiko jihadistien elossa oleva Jumala kenties auttaa esi-isiensä haamujen riivaamia?

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com