15.10.2015

NWO VAI ORWELLMAAILMA

Baudrillardin mukaan eräs globaalin kalitalistisen hegemonian nöyryyttävimmistä puolista on se, että se antaa kaiken, mutta sen piirissä olevat yksilöt eivät voi antaa takaisin oikein mitään samalla mitalla. Tietty häpeä, henkinen impotenssi, itsehalveksunta syntyy juuri tästä: kulttuuriset ja moraaliset raapaisumme ovat mitättömiä verrattuna siihen (osittain kestämättömin ja moraalittomin keinoin luotuun) yltäkylläisyyteen, johon kapitalismi upottaa meidät.

Kapitalismi antaa jokaiselle Applen supertietokoneen, mutta vain harva osaa tehdä koneella mitää, mikä rinnastuisi itse työkalun symboliseen arvoon. Ihmiset osaavat pelata ja katsoa pornoa, kirjoitella mielipiteitä ja musisoida, mutta sen kaiken arvo symbolisen vaihdon taloudessa on olematon. Vähintään käyttöön (melkein ilmaiseksi, olemattomalla kuluttajahinnalla) annetulla ihmekoneella pitäisi osata tehdä jotakin sellaista, josta koneen luoja ei olisi osannut edes uneksia. Muuten kone vääjäämättä nöyryyttää käyttäjänsä.

Kapitalismille on hyvin vaikea antaa takaisin samalla mitalla. Baudrillardin mukaan oikeastaan vain 9/11 terroristit ovat täysin onnistuneet tässä.

Mitä tulee globalisaatioon yleensä, Baudrillard ei usko, että globalisaation yleistä prosessia voidaan hillitä kansallisten kulttuurien keinotekoisilla elosteluilla, jotka lopulta kärpetyvät pelkäksi sääntelyjen purkamisen hidastamiseksi, tehottomaksi resistanssiksi. Kansallisilla kulttuureilla ei ole mitään niin vahvaa todellista olemista, että sen voisi vakavasti laittaa vaakakuppiin hegemonian kanssa.

Baudrillard ei esitä selkeää tapaa, jolla globalisaatioprosessita voitaisiin selviytyä lokaalisti hengissä. Vastaglobalisaatioiden ilmestyminen, eli niin sanottu moninapainen maailma, ilmeisesti on realistisin mahdollisuus. Moninapainen maailma tietysti johtaa enemmän tai vähemmän orwellaiseen maailmanrakenteeseen. Mitä useampi napa sen parempi. Orwellin kuvaamassa maailmassa on kolme napaa. Kylmän sodan maailman kaksi napaa, on tätä huonompi.

Baudrillard ei näe orwellaista maailmaa huonoimpana mahdollisena, ainakaan koko planeetan kattavaa yhtä sadistista ihmisten tarkkailuun ja rankaisuun keskittyvää hegemoniaa huonompana. Baudrillardin mukaan orwellainen maailma saattaa olla parasta mitä ylipätään voimme toivoa: lähes rajattoman kidutuksen maailma, vaihtoehtona täysin rajattoman kidutuksen maailmalle.       

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com