2.10.2015

JÄÄNNÖSIHMISEN ONGELMA

Suomalaiset ovat kahtiajakautunutta porukkaa. Toisaalta on Euroopan vanhin matriarkaattinen (korkea)kulttuuri, toisaalta paavinvallan-suomenruotsalais-turkulais-hinttaamisen tuottama jäännösihmisyys. Jäännösihminen on ongelma. Jäännösihminen ei rakasta itseään, eikä toista jäännösihmistä. Jäännösihmisen ainoa todellinen tunne on riittämättömyys, ainoa himo kiitoksen saaminen ja ainoa taito imitaatiokyky.

Jäännösihminen ei voi ajaa omaa poliittista asiaansa. Hänellä ei ole poliittista intressiä. Jäännös ei halua tulla "omaksi itsekseen" vaan joksikin toiseksi. Miksi hyvänsä, mikä korruptoi, kiittää ja minkä poliittista intressiä voi valvoa ikään kuin elämäntehtävänä (organic aim). 

Päämäärä ei voi löytyä itsestä. Jäännösihmisestä puuttuu jokin olennainen. Se mitä Platon omaksui suomalaisesta shamanismista: syyn käsite. Ja päämäärä itsessään. Ympyrä. Spiraali. Ykseys luonnon kanssa. Juuri sitä ei voi jäännösihminen saada takaisin henkisellä työllä. Siksi gurdjieffretoriikka ei pure jäännösihmiseen. 

Hän kyllä "tuntee itsensä" liian hyvin, sorakuopassa, eheytymisen ja ykseyden autiomaantakaisten horisonttien näkymissä. Pysyvä päämäärä tai sattuman lain ulokopuolinen olemisymmärrys ei ole kiteytynyt jäännösihmiseen. 
 
Siksi annetaan tilalle simulaatio. Täysin keinotekoinen toiseudesta juontuva päämäärä. Pyhä Paavin palvelustehtävä tai CIA:n palkkasotilaan arvo. Mikä hyvänsä korruptoiva, joka papukaijana koko ajan kertoo: sinä kelpaat, sinä kelpaat, sinä kelpaat. Kunhan vain uskot, uskot, uskot. 

Illan pimetessä jäännösihminen laulaa todellisen ja oikean ihmisen äänellä Queenin Bohemian rhapsodyn. Karaokebaarissa, monta kertaa illassa, ilta toisensa perään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyborgi-ihmisen ongelma: täydellinen kyvyttömyys empatiaan ja robottimainen paskanjauhanta Gurdjieffista ilman minkäänlaista emotionaalista syvyyttä

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com