28.9.2015

YLIVALLAN GLOBAALIT MUODOT

Kysymys on alumiini-ikoneista ja siitä kun kaksi globaalin maailman kulkijaa, toinen aasiasta, toinen afrikasta, kohtaa. Millä kielellä he kommunikoivat? Kenties he puhuvat objective-C:tä Xcode ympäristössä?

Xcode 7 on tarina ylivallasta. Tämä ohjelmointiympäristön joustavuus ja sen ymmärtämien kielten laajuus on ylivallan puhdas muoto. Tämä olioluokkien luettelo olisi printattuna 10 hyllymetriä. Sitä ei koskaan tulla kääntämään vieraille kielille.

Kuka oikeastaan haluaa tai osaa enää kommunikoida luonnollisella kielellä? Siitähän syntyy vain sekasotkua. Parempi opetalla olio-ohjelmointikieliä nuorena. Siinä ilmapiirissa kristitty ja muslimi ajeeraavat sanattoman yhteisymmärryksen vallassa. Ranskalainen filosofiakin, ennen kuin se kuoli, muuttui olio-ohjelmoinnin esioppaaksi (Deleuzea tarkoitan).

Ajatelkaa miten kummalliselta tuntuisi jos venäläisillä tai kiinalaisilla olisi jotakin vastaavaa? Jotakin todella vieraille kielille kääntymätöntä mahtavuutta. Olisi pakko omaksua tuo kieli, jos halusi pysyä maailman menossa mukana. Kiinankielinen kehitystyökalu aineettoman tietolaitteen 11 ulotteisia eetteriaplikaatioita varten. Varatut sanat kiinaa. Miljoonasivuiset oliluokkien luettelot ja manuaalit vain kiinaksi.

Tai rakkaus. Olisi pakko opetella Venäjää, jos haluaisi rakastaa. Ajatelkaa sitä ylivaltaa. Sitä monopolia. Mikään ohjelmakoodi tai palvelus, ei olisi vaihdettavissa siiheen. Mikään muu kuin täydellinen henkilökohtainen nöyrtyminen ei kelpaisi maksuvälineeksi.

Paitsi että Yhdysvallat on tällä tasolla ylivertainen teknologinen suurvalta, on myös koko maailma muuttunut sellaiseksi, etääntynyt niin kauas kaikesta trassendentista, että juuri muu kuin ohjelmointikieli ei enää ole mahdollinen kommunikaatioväline. Samaan aikaan kuitenkin on jossain rakkaus. Ja jossain 11 ulottuvuuksiset aineettomat kämmensovellukset. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com