5.9.2015

KAPITALISMIN VIRHE

Jos kaikki sosiaalisten kenttien käyttämä valta on nykyisessä kapitalismissa kaapattu simulaatioksi, onko kapitalismissa mitään korruptoitumatonta?

Simulaatio on irti oloa todellisuudesta. Ilmiasu on irti julistamistaan perusideoista. Ilmiasun ja pohjavirtauksen välillä on katkos. Simulaation koodi manipuloi katkoksen langanpäitä. Katkos tuottaa symbolisen vaihdon ja taloudellisen vaihdon katkoksen. Ne alkavat vastustaa toisiaan, eivätkä enää myötävaikuta toisiinsa.

Mikä voisi kiertää tämän kaiken kapitalismissa? Onko mitään sellaista?

Tietysti on, ja pilvin pimein. Jotkut loistavimmista kapitalismin tuottamista hyödykkeistä ovat likimain tällaisia. On tuotteen ihanne olla ongelmaton juuri tässä suhteessa. Jos ajattelen omia Genelec-kaiuttimiani, en voi havaita, että niissä olisi juuri mitään korruptoitunutta. Jos ajattelen omaa Mac Mini Prota puhtaana tuotteena, en helposti löydä siitä mitään korruptoitunutta (nyt ottamatta huomioon kaikkia materiaalituotantoihin liittyviä epäeettisyyksiä ja -ekologisuuksia).

Korruptoitumattoman tuotteen tuottamisen perusidea ei ole ilmiasunsa lausuman toteutuksen vastakohta tai sille vieras agenda. Mikään agenda ei ole vietellyt tuottamista vieraaksi ilmiasun lupauksille, vaan ne ovat sitä tyydyttävämmin yhtä, mitä enemmän kokemusta karttuu. Tällä tasolla korruptiota ei siis ilmene, tai se on minimaalisen vähäistä.

Olemme siis loistavien tuotteiden äärellä. Kapitalismin tuottaman hyvän äärellä. Ilman näitä vahvuuksia kapitalismi olisi aikoja sitten kuollut. Mutta tämän ihanteen kristallisen selkeyden sivutuotteena saamme äärettömän epäselvyyden kaikessa mikä liittyy sosiaaliseen, elolliseen ja symboliseen vaihtoon.

Elävän organismin, kuten ihmisen tai sosiaalisen kudoksen, perusidea ei ole kiinteä ja pysyvä, kuten hyvän tuotteen perusidea on. Elävän perusidea on pohjavirtaus, moninaisuus ja ikuinen muodonmuutos. Ei vain yksi idea, vaan enemmän tai vähemän kaikkien mahdollisten ideoiden läsnäolo. Jos tämän prosessin ja sen ilmiasun välistä vuorovaikutusta tuotteistetaan samalla fanaattisuudella kuin edellä mainittuja teknologisia tuotteita, päädytään simulaatioon.

Simulaation logiikka on hyvin erilainen kuin kapitalismin tuottamien ideaalisten elottomien tuotteiden logiikka. Ensinnäkään mikään elävä tai sosiaalinen ei tietyn pornon ydinalueen ulkopuolella voi olla kapitalismin tarkoittamassa mielessä kovin täydellinen tuote. Ihmisen tai sosiaalisen tuotteistaminen on aina spektaakkeli, eli lavastus. Ainoa rahanarvoinen asia, josta kapitalismi voi olla kiinnostunut, on ilmiasun takana oleva simulaatiota ohjaava agenda. Kapitalismi ei ole kiinnostunut elollisten ristiriidoista, hössötyksestä tai symbolisesta vaihdosta, vaan taloudellisen vaihdon lisäämisestä. Siksi, jos jokin tuote ei ihanteellisesti omalla olemuksellaan pysty lisäämään taloudellista vaihtoa, sen on tehtävä se simulaatiossaan olevan agendansa kautta.  

Tämä on kapitalismin virhe.

Nyt jos kävisi niin ikävästi, että kapitalismi joskus tulisi loukanneeksi jumalia ahneudellaan, olisi seurauksena se, että jumalat tarttuisivat virheeseen. Jumalten kosto tarkoittaa virheen etsimistä. Jos loukkaat jumalia kohtuuttomuudella, tekopyhyydellä, kaksinaamaisuudella, armottomuudella, virheesi etsitään. Kostoa hautovat jumalat katsoisivat kapitalismin virhettä ja pohdiskelisivat kostoa kapitalismille, sen armottomuudelle ja kohtuuttomuudelle. Lopulta, sopivan hetken tullen, jumalat hirttäisivät kapitalismin omaan virheeseensä.

**
 
Ennen kuin alatte täristen odottaa jumalten koston täytäntöön panoa, huomatkaa, että kapitalismissa oleva virhe ei ehkä ole mahdoton oikaista. Kapitalismi rakastaa tehokkuutta ja vihaa kompromisseja. Siksi ei ehkä kannata vesittämisestä etsiä ratkaisua. Jokin hyvin älykäs ratkaisu on ehkä mahdollinen. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com