2.9.2015

ESOTERIASTA ON TULLUT PATAFYSIIKKAA

Hyvä linjaus esoteerisen ja eksoteerisen erosta. Huomauttaisin vielä sen, että esoteerisestä merkityksestä voi saada kokemusta myös aidan takaa. Esimerkiksi työntämällä nokkaansa sitkeästi vääriin paikkoihin. Silloin kummalliset reaktiot ja sattumukset alkavat ikään kuin puhua esoteerisen merkityksen salakieltä. Se todellakin tuntuu kovin esoteeriseltä, ikään kuin koskettaisi jotakin henkistä salaisuutta. Mutta aidan takaa se näyttää, niistä jotka tietävät, melko erilaiselta. 

On sekin puoli, että todellisuus itsessään on esoteerinen. Tämä huomaa esimerkiksi tieteessä. Objekti saattaa (suurelle tiedemiehelle) käyttäytyä kuin esoteerisen tiedon haltija. Mutta on vaikea kuvitella kuka siellä on sisällä siitä tiedosta sopimassa ja sitä tietoa panttaamassa? Luojajumala ja hänen apurinsa? Lopulta suuri tiedemies pääsee esoteerisen tiedon jäljille. Aivan itse? Edgar Allan Poen novelli Kultakuoriainen kuvaa tätä koko rakennetta. 

Vai onko tämäkin "aivan itse" pelkkä myytti. Tällaisella pelon aikakaudella, kun todella näemme millaista älykkäidenkin ihmisten varovaisuus on, miten äärettömän paljon kaikki pelkäävät, on varmaankin syytä olettaa, että tiedemiehen "ihan ite keksin" on AINA myytti. 

Nykyään on niin paljon vapaasti saatavilla olevaa tietoa ja kirjallisuutta, että niiden kattaman tiedon puitteissa on yhä vaikeampi luoda selkeää esoteria-eksoteria dualismia. Siksi apuun kiirehtii patafyysinen luovuus, joka luo täysin keinotekoisia ja mahdollisimman hulluja salaisuuksia elliitin esoterian käyttöön. Esoteriasta on tullut patafysiikkaa. Baudrillard otsikoin Lopun illuusion erään kappaleen: Vuoden 2000 patafysiikkaa, jolla hän tarkoittaa juuri tätä kuningas Ubun käänteistä kekselijäisyyttä.

Ilmiasun ja pohjavirtauksen dialektiikka ei tietenkään ole muuta kuin eksoterian ja esoterian dialektiikkaa. Asioitaan banaalisti selvittelevä eliitti muuntaa todellista pohjavirtaustaan sen täydellisesti kätkeväksi ilmiasuksi. Kun pohjavirtauksen korvaa simulaatio, se voi olla silloin mitä hyvänsä. Tavallaan siis kuningas Ubu on simulaatioiden kuningas. Mutta se mitä itse tarkoitan todellisella pohjavirtauksella ei ole simulaatio.   

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com