30.8.2015

MARGINAALIEN HARHA

Viimeaikaisten kirjoitusten aiheena on siis ollut symbolisen vaihdon mahdottomuus kapitalismissa.

Kapitalismissahan ei ole sinänsä mitään ongelmaa jos pysytään puhtaasti taloudellisen vaihdon alueella.

Kauhut alkavat, jos yksilö kokee tarvetta symboliseen vaihtoon, jota kapitalismi ei salli. Koska moni yksilö kokee tällaisen tarpeen, äärimmäisen monet toistaan viekkaammat simulaatiot pyrkivät johtamaan yksilöä harhaan tästä tarpeesta. Synyy marginaalien harha, jotka ikään kuin tarjoavat vaihtoehtoja kapitalismille. Todellisuudessa marginaalit vain simuloivat vaihtoehtoja.

Kapitalismissa ei ole marginaaleja. Kapitalismi on niin mustasukkainen kukoistuksen suhteen, että se ei halua jakaa universumia minkään muun olemistavan kanssa. Kapitalismi suhtautuu kaikkeen monopolistisesti. Muuta kuin oman kaavansa itsesimilaarista toistoa se käsittelee totaalisen puhdistuksen välinein. Se haluaa puhdistaa universumin symbolisesta vaihdosta. Periaatteistaan kiinni pitävälle jää silloin fataalit strategiat, itsemurhaterrori, eksploosio ja imploosio.

Näennäisissä marginaaleissa toimivat puskurikentät eli skenet ovat kovia uskonnollisia kapitalismin suojamuotoja. Ne toimivat hämärillä alueilla ja ovat siellä valmiita avoimempaan väkivaltaan kuin varsinaiset päivän valossa toimivat kapitalistit tai pankkiirit. Skenetyypeille tästä SA-tyyppisestä katutasolle jalkautuneesta, mutta monin tavoin simulaation kääriytyneestä fasismista ei tarvitse usein maksaa mitään. He huolehtivat symbolisen vaihdon estämisestä ja kapitalismin suojaamisesta symboliselta vaihdolta ilman palkkaakin. 

Mitään kuvaamiani ongelmia ei esiinny silloin kun pysytään puhtaasti kapitalistisen tavaratuotannon ja klassisen marxilaisen teorian kattamilla alueilla. Silloin syntyy vain klassisia ongelmia.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com