25.8.2015

SIITÄ MIHIN HERRUUS LOPPUU ALKAA TERRORI

Simulaatioiden paksut sedimentit ovat tehneet todellisuuden osoittamisen mahdottomaksi sanoilla tai ylipäätään muulla kuin terroriteolla. Samalla orjuuden ja herruuden astelmat ovat muuttuneet ensin autoksi ja auton omistajaksi, sitten autoksi ja auton ohjaajaksi (Barthes, Baudrillard), ja lopulta nyt autoksi ja auton simuloiduksi automaattiohjaukseksi ilman että herran tarvitsee edes kommunikoida orjan kanssa.

GPS-järjestelmien aikakaudella kapitalistinen proletariaatti on jo oppinut lukemaan kapitalistiherran ajatukset ilman että sen tarvitsee nähdä herran kasvoja tai kuulla herrasta mitään. Ammattijärjestöt ovat käyneet turhiksi, koska pöydän toiselta puolelta on kadonnut se, jonka kanssa pitäisi neuvotella. Jonkin aikaa on neuvoteltu itsen kanssa, kunnes on jouduttu ihmettelemään sitä, mistä oikeastaan neuvotellaan.

Herruuden kannalta ei ole olennaista millä rakenteella herruutta ylläpidetään vaan se (orgoni?)energia, josta herruudentilassa nautitaan. 

Välillä herruus kuitenkin turhautuu siihen, että orjat unohtavat todellisuuden. Siksi näemme, että uusin herruuden todellisuuden osoittamisen muoto onkin se, että systeemi itse turhautuneena alkaa noudattaa terrorismin logiikkaa.

Systeemistä tulee terroristi, koska se on yhtä impotentti kuin kuka hyvänsä enää muilla tavoilla osoittamaan pohjimmaista herruuden ja orjuuden asetelman merkitystä kaikkien sitä sekoittavien simulaatioiden, luulottelun, viisastelun ja roolileikkien lävitse.

Media osallistuu tähän terrorismiin ja kokee sen omana asianaan. Todellisuuden osoittaminen (terrorismi on mediallekin ainoa tapa palauttaa sanojen merkitys hyperreaalissa) eheyttää median epävakaata asemaa kaikkien rakennemuutosten ja kannattavuusnäkymien paineessa. Mediasta on tullut ohjelmallisen patafysiikkan toteuttaja.

Kun patafysiikka I maailmansodan aikoihin oli ironian ja satiirin taiteellinen keino, on se nyt valtamedian toimesta jonkinlainen moraalisen terrorismin järjestelmä, jolla musta käännetään valkoiseksi ja vastaavasti valkoinen mustaksi, vain osoituksena taiturimaisesta tekniikasta ja massojen tietoisuuden totaalisesta hallinnasta. Näin media vakuuttaa kuningas Ubun pohjimmaisesta perverssiydestään ja saa hyväksynnän ja olemassaolon mandaattinsa herralta.

Tämä herralta saatu mandaatti sitä, että median kohdalle kapitalismi tekee poikkeuksen: se ei katso vain taloudellista tuottavuutta, vaan myös jotakin muuta, herran näkökulmasta arvokasta, jota laskukoneet eivät osaa ottaa huomioon.

Kapitalismi ei milloinkaan tee poikkeusta poikkeusyksilön kohdalla. Kaikki karja on samaa teuraskarjaa vuosituhantisneroista eksoottisten ruokapöytyien hyönteisiin kapitalismin edessä. Mutta joku joka voi osoittaa arvonsa patafysiikan lakien tasolla voidaan aateloida hyperreaalin aatelisuuteen, jolloin hän pääsee kapitalismin lakien ulkopuolelle eräänlaiseksi kosmiseksi jediritariksi, jolla on valta muuttaa musta valkoiseksi ja sekoittaa massojen kontemplaatiokyvyttömät päät.


 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com