30.8.2015

TYKKÄÄMISTALOUS ILMAN SYMBOLISTA VAIHTOA

Olen jonkin aikaa seurannut kansainvälistä kokeellisen elektronisen musiikin "skeneä". Tällaiset täysin kaasuuntuneet globaalit skenet eivät ole sen kummempia skenejä kuin mitkä hyvänsä hengen köyhyyttä ja symbolista väkivaltaa huokuvat marginaalit.

Aktivistien ylläpitämillä sivustoilla mainostetaan asioita kummallisilla periaatteilla. Kysymys ei ole symbolisesta vaihdosta, muttei oikein taloudellisestakaan, koska rahaa liikkuu olemattoman vähän.

Ensivaikutelma on se, että pienimmätkin kisanristiäisen omalalla alueella mainitaan tai mainostetaan. Omien teosten mainosten peukuttajia kiitetään aina jokaista erikseen. Jos peukuttajia on tuhat, postauksen alla on tuhat erillistä yksilöityä kiitosta. Tämä tehdään siksi, ettei synny vaikutelmaa kiitollisuudenvelasta.   

Nimittäin toisten juttuja ei peukuteta tai mainosteta vaikka niistä pitäisi kuinka paljon. Kysymys ei siis ole symbolisesta vaihdosta, joka perustuu symbolisen lahjan antamiseen ja kokemukseen sen saamisesta. Kokemus symbolisen lahjan saamisesta kuitataan yksilöidyllä kiitoksella, mutta siihen ei vastata symbolisella lahjalla. Näin ei synny minkäänlaista emergenessiä symbolisen vaihdon alueella. 

Sen sijaan jokin täysin eri systeemi, joka ei kuitenkaan ilmeisesti ole selkeästi taloudellista vaihtoa, ilmeisesti pakottaa mainostamaan loputtomasti jotain epäkiinnostavaa.

Herää kysymys onko koko touhu pelkkää hieman vieraantuneiden ja väsyneiden ihmisten outoa sekoilua. Ihmiset eivät toisaalta enää kykene symboliseen vaihtoon, mutta eivät oikein osaa luovuttaa taloudellisen vaihdonkaan suhteen ja jäävät tyhjään limbusavaruuteen pelkkää teoreettista sumeuttaan.

Varmaa on vain se, että jokaisesta peukutuksesta täytyy tällaisilla läpikotaisin hämärillä kentillä huolehtia tarkasti. Se mikä esittäytyy symbolisena vaihtona saattaakin olla symbolista väkivaltaa.

Kentät ovat täynnä sääntöjä ja ihmisiä, jotka kiltisti absorboituvat sääntöihin, eivätkä epäile niiden mielekkyyttä ja kykyä vastata pohjavirtauksen oikullisiin haasteisiin. Kirjoittamattomien sääntöjen hahmottaminen luo tietyn kynnyksen ja tosin, joka samalla on sytvempää mieltä vailla. Säännöissä ei ole riittävästi syvyyttä, että ne tavoittaisivat pohjavirtauksen ilmiön kokonaisuudessaan. Pian osoittautuu, että kenttä on vietelty ja kaapattu simulaatio mijoonien simulaatioiden joukossa. Ja jokin pohjavirrassa tapahtuva muutos ajaa kentän kurssille ikuisen unohduksen harhamaan. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com