30.8.2015

Myös kenttien mimeettinen halu synnyttää epäuniversaaleja säännöstöjä, joiden noudattaminen johtaa automatisoituun simulaatioon. Minkään illuminatin ei edes tarvitse soluttaa kenttää, kun se tekee sen itse. Sumu, sokeus pohjavirtaukselle, mahdollistaa tuhoisan leikin.

Tuhoisa leikki ei ole samanlainen fataali strategia kuin symbolinen lahja. Lopputuloksenaan se paljastaa vain oman tuhonsa, mutta ilman haastetta, ilman symbolista lahjaa. Siitä puuttuu myös pornon toisenlainen tapa tavoitella ikuista elämää.

Friedellin ajatus kenttien sääntöjä etäältä kriittisesti tarkastelevasta diletantista on rajattomasti kiehtovampi kuin ajatus simulaatiokentille syöksyvästä ammattilaisesta, joka ei käsitä tekojensa seurauksia.
 
Kiinnostus magiaan ja okkultismiin ei ole mikään illuminatin määrittävä periaate. Suuntautuminen substanssiin on sille vain osa välineellistä järkeä. Todelliset okkultistit eivät simuloi okkultismia. Todelliset kabbalistit eivät simuloi kabbalaa. Todeliset mystikot eivät simuloi mystiikkaa. Todelliset maagit eivät simuloi magiaa.

Heidän salaisuutensa on toisenlainen kuin initiaatiosalaisuus, joka voidaan paljastaa. Salaisuuden paljastaminen on mahdotonta. Sitä voi hyvinkin yrittää, julkisesti ja tosissaan. Pohjimmaista totuutta, eli tietoa pohjavirtauksen ilmiöstä, on täysin vaaratonta etsiä vilpittömästi, miten hyvillä välineillä hyvänsä, koska sitä ei voi vangita esitysten ilmiasuihin. Initiaatiosalaisuudet sen sijaan voi paljastaa julkisesti, jos sitä yrittää tosissaan ja parhailla filosofian ja taiteen keinoilla.

Kaapattu kenttä haisee ummehtuneelta. Se ei yritä tosissaan paljastaa salaisuuttaan. Ja nimenomaan tämä ei-tosissaan oleminen on korostuneen näkyvää ja haisevaa.
 
Vastaavasti se joka ei yllä todellisen salaisuuden tasolle, pyrkii liian tosissaan paljastamaan sen vailla keveyttä. Pohjavirtauksen salaisuudesta voi vain antaa korkeintaan varmojen vihjeiden prosessin. Salaisuus ei hätkähdä provokaatioita. Ne eivät viettele sitä purkamaan itseään. Provokaatiot vain tekevät vihjeistä yhä ujompia.     

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com