18.8.2015

USKOLLISUUS PASKALLE

Miksi heavymetalskene on niin raikas ja älyllinen verattuna vesittyneeseen runokenttään? Koska metalliskenessä kukaan ei usko olevansa sivistynyt. Siksi metalliskenessä vältetään primitiivisyyden kaikista sivistymättömimmät, väkivaltaisimmat ja haitallisimmat puolet. Metalliskene on kuin perussuomalaiset. Uskollisuus paskalle ja pilakuvan mahdottomuus ovat kaksi sen kivijalkaa. Runoskene taas on sievistelevää merirosvousta, joka hyväksyy keskuuteensa jokaisen pientä rahatukkua heiluttelevan bulvaanin ja sabotöörin. Mikään ei ole helpompaa kuin tappavan selvästi nähdyn pilakuvan piirtäminen tällaisesta mallista.

Lahjomattomuuden vesittyminen lahjomattomuuden teeskentelyksi on nopein tapa saada pillit pussiin missä hyvänsä yrityksessä. Siksi kirjallisuudelle olisi terveellistä palata miettimään sitä millaista uskollisuutta ja lahjomattomuutta omien tunteiden edessä onkaan varhaisromantiikka. Romantikko kyllä ottaa ahnaasti vastaan kaikki hänelle tarjotut lahjukset, mutta ei hän lahjojan toiveita aio toteuttaa, vaikka se taitavasti siltä saadaankin näyttämään. Tunteiden käsittelystä seuraa  se, että niistä saadaan lopulta myös jonkinlainen ote. Tunteiden siirtäminen kentän ulkopuolelle taas on lopun alku.

Romantiikan ongelma on se, että siitä kiinnostuvat yleensä eniten ihmiset, joille ihmeellisin tunne on jokun jalkapallojoukkueen tai katunujakoinnin hetkellinen menestys.   

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com