26.8.2015

KUVA, RAJATTU TODELLISUUS, SIMULAATIO

Mikä lopulta on simulaation ja todellisuuden välinen ero?

Sosiaalisessa todellisuudessa simulaatiota on manipuloitu tai autettu todellisuus, joka sisältää väitteen siitä, että todellisuus korostetusti selviytyy omillaan. Simulaatio on playback-todellisuus.

Kun Michael Jackson tai Bono leikkii kirurgia tai rahtilentokoneen kapteenia, on kysymys simulaatiosta. He todella ovat kirurgeja ja rahtilentokoneen kapteeneja siinä mielessä, että pitelevät veistä ja hallintalaitteita omissa käsissään. Heillä on vastuu olla hyviä siinä mitä simulaatio heiltä vaatiin ja mihin simulaatio on heidät palkannut näyttelijöiksi. Mutta jos jokin menee pieleen, iso veli ottaa ohjakset käsiinsä.

Simulaation näyttelijä ei voi alkaa yhtäkkiä toimimaan oman harkintansa mukaan. 

Sosiaalisen elämän simulaatio on todellisuuden esittämistä isoveljen valvonnassa ja näkymättömällä tuella.

Laajemmin simulaatio, esimerkiksi jokin teknologinen simulaatio, on todellisuuden mallintamista tai jäljittelemistä. Mutta entä jos luonnonlait toimivat simulaatiossa omillaan, eikö se ole silloin jo sopivasti rajattua todellisuutta pikemmin kuin simulaatiota?

Mikä on rajatun todellisuuden ja simulaation välinen ero? Luultavasti se on idean käsitteessä. Todellisuus ilmentää ideaa suoraan ja jatkuvasti. Simulaatio ilmentää ideaa epäjatkuvasti.

Jos ja kun simulaatio alkaa ilmentää ideaa yhä jatkuvammin, saavutaan hyperreaalisen rajalle. Sellainen hyperreaalinen, ei ole enää eron tekijän erottelukyvyn puutteista johtuva mentaalinen tila, vaan simulaation huimaavuudesta johtuva objektiivinen tila.

Nuoren ystävän sähköpostivastaus kysymykseen:

"Todellisuuden ja "simulaation" välinen ero on ehkä elämä. hahmot ovat "epätodellisia" sikäli kun niillä ei ole itsenäistä elämää. toisaalta kuten Gurdjieff huomauttaa, ihmisilläkään ei aina ole itsenäistä elämää. Toisinaan mielikuvitusolennot saavat suuristakin ryhmistä otteen, kuin mörkö pienestä lapsesta. Tässä mielessä ihmisetkään eivät ole "todellisia" ennen kuin päästävät irti "simulaatiosta". Toisaalta jotkut mielikuvitusolennot ovat "melkein todellisia" kuten Hari Solariksessa niin kauan kun niistä pidetään kiinni. G sanoo "life is only real when I am." Tässä mielessä myös taide voi olla "objektiivisempaa" ja "todellisempaa" kuin "objektiivinen todellisuus" sikäli kun se pulppuaa ihmisen elävästä olemisesta. Elämä on totuuden tekemistä."


Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com