31.8.2015

G-työn ydin on symbolinen vaihto. Tämäkin työ voidaan vietellä ja kaapata samalla logiikalla kuin mikä hyvänsä. Kaikki tällainen toiminta on jo valmiiksi osittain kaapattua ja harhaanjohdettua kapitalismissa. Siksi vaihto (työ) on tavattoman tehotonta, ellei sitä tee henkilöt, jotka käsittävät täydellisesti toimintaolosuhteiden haasteet. Ensinnäkään symbolista vaihtoa ei ole jos pohjavirtaus on imeytynyt ilmiasuun, koska siinä tapauksessa mitään ilmiasun ulkopuolista vaihdettava ei ole. Toiseksi vaihtoa ei voi suorittaa kapitalismin olosuhteissa turvallisesti ellei pohjavirtauksen kanssa ole tehty paljon työtä ja ellei sen liikettä pysty tarkkailemaan noosfäärisellä visiolla. Kapitalismin oloissa symbolinen väkivalta tapahtuu myös tiedostamattomasti ja vahingossa, eikä vain tiedostettuna.  

Kaikki Baurdillardin ja Marxin käsitemerkityksen löytyvät Gurdjieffilta muunnettuna symbolisen vaihdon tasolle. Symbolisesta väkivallasta käytin itse aikaisemmin muoton gurdjieffriisto. Pohjavirtaus on gurdjieffpääoma. 

Suuret globaalit tietoverkostot mahdollistavat kenties aidompia ja suojatumpia symbolisen vaihdon tapoja. Ongelma on jälleen kapitalismi. Symbolinen vaihto ei virtuaalisella tasolla onnistu jos pohjavirtaus on jo imeytynyt ilmiasuun, joka on kapitalismin synkkä päämäärä. Toimijoiden täytyy siis olla äärimmäisen tietoisia heitä rajoittavista epämääräisyyksistä. Mutta tämä simulaatioiden kiertämisen mahdollisuus on kuitenkin reaalisena ja teknisenä olemassa.    

On hyvä pitää kiinni lokaalisuuden periaatteessta, juuri siksi, että ihmiset asuvat lokaalisti, ja ilman lokaalia ulottuvuutta ei VOI OLLA mitään demokratiaa. Tämä on hyvä rajaus. Ei ole syytä laittaa globaalia ja lokaalia täysin törmäyskurssille, koska globaalissa on hyviä puolia. Globaalin hyviä puolia on vapaa globaali symbolinen vaihto. Kaiken talouden globalisoitumisessa taas on huonona puolena järjetön lokaalin alistaminen. Demokratia on tietysti koko pallon demokratiaa. Mutta se on myös pienempien yksikköjen demokratiaa. Nämä ovat rinakkaisia. Näyttää siltä että lokaalia ei pysty turvaamaan kunnolla edes kansallisvaltiot. Nationalismin kohosteisuus on merkki voimattomuudesta.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com