2.7.2015

TAITEILIJOIDEN YHTEISTYÖ

Taiteesta tekee yhteiskunnallisena ilmiönä erittäin monimutkaisen se, että yksittäisen taideteoksen - olipa se miten mestarillinen hyvänsä - perusteella me emme tiedä paljon siitä, kuinka valveilla (gurdjiefflaisittain) sen tekijä on. Monta erilaista taideteosta ja varsinkin monia erilaisia teoksia eri taidemuodoilla, antaa jo jonkinlaisen kuvan. Muttei sekään kerron paljon olennaista. Jopa maailmanhistorian jotkut kiistattomasti mestarillisimmista taideteoksista saattavat olla sellaisten henkilöiden tekemiä, joita Gurdjieff voisi arvioida 20% tietoisiksi. Minkään tasoinen taide ei välttämättä kerro olennaista tekijän tietoisuuden tasosta. Ja päin vastoin: tekijän tietoisuuden taso ei ole läheskään aina taiteen viimeinen arvostelu- tai arvostuskriteeri.

Taiteella on kuitenkin jokin suhde tietoisuuteen ja se on työskentely sinänsä. Työskentely, joka etenee kohti kasvua ja raivaa kasvun edellytyksiä. Sellainen työskentely on avaavaa ja se voi olla taidetyöskentelyä. Mutta ammattimaisen tai jopa mestarillisen taidetyöskentelyn ei välttämättä tarvitse olla sitä.

Tästä johtuu se, että monet taiteilijamestarit eivät voi sietää toisiaan, eivätkä lähtökohtaisesti ole monestakaan asiasta samaa mieltä. Kompromissiton yksimielisyys voi syntyä vain täydellisessä tietoisuudessa. Mutta tällainen on kahden toisensa maailmassa tapaavan taiteilijan tila aniharvoin. Sitä paitsi täysin tietoinen ihminen, jos sellaisia maailmassa nyt muutama kymmenen eläisi, on aniharvoin taiteellisesti lahjakas. Tietoisuus voi auttaa tekemään ja näkemään taidetta, mutta se ei ole yhtä kuin lahjakkuus. Siksi me emme näe kovin usein henkisesti syvää taideyhteistyötä. Emmekä pitkään kestäviä koulukuntia.  

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com