7.7.2015

JUURETTOMUUS MENESTYSTEKIJÄNÄ

Ironia on näkymättömän rakenteen irvailua näkyvälle. Sarkasmissa näkymätön kampittaa näkyvän ja nauraa näkyvästi.

Suomalainen ironia on aina kolkkoa irvailua Kuokkamummon näkökulmasta lapsenmielisille. Että siinähän runoilevat, mutta kohta tulee Kuokkamummo ja kaikki on taas maassa ihan rauhallista savuskeidaa. Että harrastakaa lapset niin maan perkeleesti vaan sitä taidetta, mutta kohta tulee pääkallohattuinen apurahaharava ja ampuu teidät kaikki sauanan takana. Kukaan ei tiedä mihin te silloin katositte. SYY ON VENÄJÄN!

Kliinisesti ajateltuna Kuokkamummo on eurooppalaisuuden tribaalisiin syviin juuriin iskenyt rutto, kasvain, mätäpaise. Se on morfisen kentän sairaus ja syy miksi fasismi voi olla demokraattinen päätös. Arto Luukkanen itsekin tietää tämän tärkeimmäksi oman valtansa edellytykseksi:

"Kansan suvereniteetti on tehnyt valtioista vahvoja ja mahdollistanut myös teollistamiskehityksen ja modernisaation etenemisen.  Tämä on merkinnyt sitä, että kansaa on voitu mobilisoida, verottaa ja hallita sen omissa nimissä – paljon kattavammin ja täydellisemmin kuin aikaisemmin.”

Yhdysvallat valtiona lienee syntynyt koska on Venäjä. Koska on ikuinen eurooppalainen kriisi vailla ulospääsyä. On Venäjä, johon eurooppalainen sielu pakeni 200 vuotta sitten sielunvainoja Euroopasta (kuten Hoffmann ja muut romantikot ovat ilmoitaneet). On Venäläinen sielu, joka tosiasiassa on alkuperäinen eurooppalainen sielu. Mutta koska sielulla ei ole maata, ei kotia, ei paikkaa Euroopassa, Venäläiset saavat pitää koko hoidon.

Tästä kuitenkin syntyi menestystekijä: Venäjä. Idän ja lännen portti. Salaperäinen menestystekijä, jota Euroopalla ei ole, koska se on sen peruuttamattomasti itsestään tuhonnut. Siksi on Yhdysvallat, yrityksenä vastavoimaksi, ilman että sielu täytyisi tunnustaa olevaksi rakenteeksi.

Yhdysvallat on paikka, jonka inhimillinen menestystekijä on tavallaan tietynlainen juurettomuus. Se on kauhun kotimaa, jolla kuitenkin on paremmat edellytykset Kuokkamummon vastaisessa taistelussa.

Suomalaiset rakastavat Yhdysvaltoja, koska siellä on myös paljon huonoa, ilkeää, mätää, sairasta. Mitä tahansa sairaudensiementä voidaan levittää aseena sielua vastaan silloin kun on jo päätetty uhrautua ja on jo päätetty tuhota koko oma tulevaisuus, niin kuin vain Kuokkamummon lemmikeille todella hyvin sopiikin. Kuokkamummon tyyni palvelija ei aio tehdä mitään muuta kuin odottaa tyynesti kuolemaa. Ja kun kuolema tapahtuu, hän on tyytyväinen koska hänellä ei koskaan ollutkaan mitään tämän beckettläisyyden ylittävää ennustetta takataskussaan. Ei mitään monimutkaista, elämään ja tulevaisuuteen viitoittavaa, niin kuin oikeilla ihmisillä aina on.

Jos sen sijaan jotakin Yhdysvaltojen todellisesta menestystekijästä (se on: tervejärkinen kriittisyys tribaalijuurissa olevaa sairautta kohtaan) aikoo siirtää tänne, saa heti maistaa Kuokkamummon kuokasta. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com