16.6.2015

ENTÄ JOS OLISI OIKEASTI VENÄJÄN TROLLITEHDAS

Ensimmäistä kertaa eilen havaitsin (alustavasti) joutuneeni todellisen venäjätrollauksen kohteeksi. Ensinnäkin eräs FB-tuttavani (joka on pitkään ja ahkerasti levittänyt huuhaan rajalla olevaa propagandaa - tavaraa jossa on vain siteeksi totta) levitti eilen juttua, joka kyllä haiskahtaa hyvin vahvasti ihan oikean trollitehtaan tuotteelta ja todellakin puhtaalta trollaukselta.

Eräs uusi suomessa asuva venäläinen tuttavuus taas kertoi minulle pokkana sellaista tarinaa (suomalaisen poliisin toiminnasta), joka sanalla sanoen haiskahtaa erikoiselta (erikoisen kömpelösti suoritetulta oikeusmurhalta), vaikka en poliisin ja oikeuslaitoksen korruptoitumattomuuteen Suomessa hetkeäkään usko.

Kumpikin juttu eroaa olennaisesti esimerkiksi Johan Bäckmanin aikoinaan raportoimista venäläisten kaltoinkohteluista Suomessa. Jos nuo jutut olivat (esimerkiksi Anton Salosen tapaus) olivat trollitehtaan suunnittelemia, ne olivat viimeisen päälle hienovaraisesti suunniteltu, ikään kuin trollien Alvar Aaltoa, kun nämä uudet tapaukset ovat piirikunnallista rivitalolaatua.

Kahden tällaisen jutun ilmaantuminen yhtä aikaa saattaa merkitä sitä, että Venäjä todellakin on jalkauttanut laajemman (ja vähemmän taitavan) trollitehtaan syytämään mitä hankalinta propagandaa sosiaalisessa mediassa ja yksityisissä keskusteluissa (olen tähän asti pitänyt Venäjän organisoimaa trollitehdasta pelkästään suomalaisena propagandana tai sitten hyvin harmittomana erittäin hyvin hallittuna propagandana ilman lännestä tuttuja propagandan likaisimpia muotoja).

Jos näin on, tällä on vakavia haitallisia seurauksia. Ensinnäkin muistamme viimevuosisadalta miten hankala Venäjä voi olla, jos se alkaa organisoimaan todenteolla paskaa. Nyt Venäjä on tietoisesti viimeiseen asti pidättynyt aivan likaisimpien propaganda-aseiden käytöstä. Propagandaa on kuitenkin käytetty kevyesti ja aina silmäniskuin. On ollut äärettömän helppo erottaa totuuden ääriviivat "värityksestä".

Venäjää on kuitenkin kaiken aikaa täysin perusteettomasti ja vastuuttomasti syytetty vaikka mistä, vaikka se ei ole oikeastaan vielä tehnyt yhtään mitään. 

Nyt se aika näyttää jääneen taakse. Tilalla saattaa olla enemmän neuvostotyylisiä vesiväritöitä ilman ääriviivoja. Syväpsykologiaa, joka on jo oikeasti vaarallista kohteilleen, koska siteenä oleva totuusaines ja väritys ovat täysin sekaisin, eikä mitään silmäniskuja tarjoilla. Tällaisten keinojen moraaliset vaikutukset ovat kummallisia. Vainoharhaisuuskohtauksilta säästyy vain se, jonka omatunto on täysin puhdas.

Syypäitä tällaiseen strategian muutokseen, jossa aletaan käyttää psykologisia ydinaseita siviiliväestöä kohtaan (jos tämä nyt on totta), ovat yksin länsimaat ja Suomen hallitus. Tämän lasku tulee olemaan suomelle mielenterveydellisesti ja kansantaloudellisesti mittaamattoman suuri, sillä todellinen Venäjän trolliarmeijan tietoisuuden läsnäolo, jos sellainen lähtee käyntiin ei ole mitään lasten leikkiä vaan CIA:n kellaria salakavalampaa ja tuhoisampaa. Täytyy myös muistaa että käytössä on meidän nykytieteelle tuntemattomia keinoja.

Totuus on se, että todellisessä Venäjän informaatiosotilaallisessa läsnäolossa lepää erittäin voimakas vaara, joka vaikuttaa kohteisiin väistämättä äärimmäisen vahingollisesti. Onneksi näihin keinoihin ei ole ollut tarvetta mennä.

Toisaalta kovien infosotakeinojen käyttöönotto kertoo erittäin huolestuttavasti Venäjän todellisesta sisäisestä hälytystilasta. Tällaisia keinoja Venäjä ei käytä huvikseen tai provokaatiomielessä, kuten länsimaat. Niin kuin Venäjä ei ylipäätään tapa viattomia siviileja vain provosoidakseen, kuten länsimaat, vaan silloin kun muuta keinoa sillä ei enää ole pentujensa suojelemiseksi.

Venäjä on siis ilmeisesti vihdoin, valtavalla työllä ja yrittämisellä, valtavalla selkärangattomuuden ja kunniattomuuden määrällä, onnistuttu ajamaan pisteeseen, jossa sen on luovuttava pakoilusta ja passiivisuudesta. Venäjä ei koskaan tee yhtään mitään, ellei sitä kaikin keinoin pakoteta siihen.

Mikä hyvänsä Venäjän pienikin todellinen aktiivisuus aiheuttaa lähialueilla välittömästi valtavaa tuhoa ja mahdollisuutena on vain täydellinen uhriutuminen. Kun kaikki superlatiivit Venäjän pahuudesta on jo käytetty ennen kuin se on tehnyt mitään, täysin uutta tilannetta ei voi kunnolla erottaa aikaisemmasta. 

Nyt näyttäisi siltä (mitä en vielä pidä varmana, mutta merkit on ilmassa), että äärimmäisellä ilveilyllä ja halpamaisuudella, kaikenkattavalla vastuuttomuudella ja itseaiheutetulla tietämättömyydellä, selkärangattomuudella ja kunniattomuudella, joka suhteisella inhimillisellä kunnottomuudella ja alamittaisuudella, ja rohkeuden täydellisellä puuttumisella olisimme onnistuneet ärsyttämään Venäjän tälle haitallisuustasolle itseämme kohtaan. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com