10.6.2015

RAKKAUS

Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin satunnainen seksi. Jokainen seksuaalinen päätös ilmentää joko koko kosmoksen syvintä arvoitusta ja jumalan tahtoa. Tai sitten se on pelkästään jonkin poliittisen valtasuhteen, päätöksen tai kompromissin deterministinen seuraus. Kaikki on täysin määrättyä ja täysin ehdotonta.

Jokaisen olennon kaikki halu ja rakkaus kohdistuu itseä rajattomasti suurempaan olentoon. Yksikään olento ei näe mitään tasavertaista tai itseään pienempää. Tai jos näkee, haluaa tuhota sen. Sama pätee mihin hyvänsä jumalaan: jumalan kaikki huomio on suuntautuneena ylös, itseä rajattomasti suurempaan ja mikä hyvänsä hänen itsensä veroinen tai pienempi inhottaa jumalaa. Jumala osaa vain hylätä. Hylkääminen on jumalan työtä.

Siksi kasvun ajatus on sille kauhistus: että hylätty kerran tulee jumalan eteen sitä itseä rajattomasti suuremmaksi kasvaneena.

Ja kaikista iljettävintä on armo: että hylätty ei ole paitsi kasvanut rajattoman suureksi, on myös armollinen ja anteeksi antava pienempiä kohtaan. Se epäilemättä on jumalallisen nöyryytyksen huipentuma. Että jumalaa pidetäänkin nyt kärpäsenä. Että joku on olevinaan niin suurensuuri, ettei ole enää tarpeessa pelätä, eikä edes raivoa kaikista välttämättömimmän ja tervejärkisimmän verikoston ja kaikenkattavan poliittisen puhdistuksen vimmaa.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com