17.5.2015

TANSSITAIDE

Zappa ei säveltänyt  tanssimusiikkia. 

Tanssimusiikki on yleensä paitsi melko ennustettavaa myös rakenteellisesti sellaista, että sen muistinvarainen hallinta on helposti mahdollista. Mutta olennaista tanssimusiikissa on se, että se antaa kuulijoille kollektiivisen kiintopisteen ajassa, mutta ei tilassa. Olennaista on myös se, että tanssimusiikkia ei kuunnella vain älyllä tai älyllä ja tunteella, vaan älyllä, tunteella ja ennen muuta keholla. Tanssimusiikkia ei voi kuulla kokonaan, ellei keho ota osaa musiikkiin.

Konserttimusiikissa kuulijat istuvat tai seisovat paikallaan. Äänityksiä kuunnellaan yleensä keskittyneesti paikallaan tai muun toiminnan taustalla (ellei kysymys ole tanssimusiikista). Tällainen musiikki on kaksiaivoista musiikkia.

On olemassa tilanteita, joiden ydinsisältöä ei voi kuvata ajan ulkopuolella minkään taiteen keinoin. Tämä tarkoittaa, että on olemassa tilanteita, joita ei voi säilöä kirjastoihin ja museoihin. Siksi on olemassa tanssitaide, joka on kokonaan ajassa ja tilassa, mutta ei ollenkaan ajan ja tilan ulkopuolella. Tanssimusikki on kolmiaivoista musiikkia.

Esimerkki hyvästä ei-tanssimusiikista. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com