15.5.2015

VAIN UUDEN SUKUPOLVEN ODOTTAMINEN VOI ENÄÄ OLLA TEHTÄVÄMME

Syksy Räsänen:
"Ilman ennustusten tarkistamista ei tiedetä, koskeeko ymmärrys todellisuutta vai virheellisen teorian kuvaamaa mielikuvitusmaailmaa."
  
Tämä jos mikä pätee politiikkaan, varsinkin kaikkeen Venäjään liittyvään.

Eräs teoria Venäjästä voisi olla tällainen:

Venäjällä on halu olla olemassa. Ei ole tiedossa voimaa tai mekanismia, joka lakkauttaisi tuon halun tai lakkauttaisi olemassaolon sinänsä. Siksi Venäjä jatkossakin on Suomen naapurimaa. Tästä seuraa, että tärkeintä on itse olla olemassa, koska se on ainoa asia, johon voi vaikuttaa. Naapurin syytteleminen turhasta on turhaa.

"Epäonnistuneet ennustukset on portti laajempaan ymmärrykseen." Syksy Räsänen

Jos sinä puhut sitä mitä sinun ennustetaan puhuvan, se ei ole portti kenellekään. Mutta jos olet hyvällä tavalla ennustamaton, se on portti laajempaan ymmärrykseen, varsinkin mitä tulee Suomen ja Venäjän suhteisiin liittyviin kysymyksiin.

Samalla tavalla kuin tiede myös venäjätuntemus etenee hautajaiset kerrallaan. Vanhan käsitystavan kannattajat eivät koskaan vakuutu uuden käsitystavan paremmuudesta. Mutta uusi sukupolvi oppii uuden näkemyksen ennakkoluulottomasti. Vasta vanhemman sukupolven kuolinkellojen kumussa, jos onnistuvat miten kuten elääkituuttamaan niin pitkälle, että sen päivän koiton näkevät, he vihoin tajuavat jumalan armon ja hyvyyden.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com