21.5.2015

ESA MÄKIJÄRVI: JOKI 2015

Esa Mäkijärven kuudes runokokoelma Joki on sympaattinen kirja. Olen seurannut Joki-prosessia sen alkupuolelta Mäkijärven blogista, ja pidin siitä heti aluksi. Joki-prosessin alkuperäinen idea oli luoda temaattisesti äärimmäisen sidottuja, tiettyyn jokeen tai oikeastaan joenmutkaan, liittyviä runoaskelmia. Erillisissa jokirunoissa oli paljon toistoa ja hieman aina muutosta, ja aina jokin täysin uusi kuva. Tällaisia pidempiä runoja luin ainakin sata.

Nyt monta vuotta myöhemmin Joki ilmestyy kirjana. En tiedä kuinka paljon alkuperäistä tekstiainesta on jäljellä, mutta temaattinen fokus on edelleen tarkka. Eriliset runot eivät enää rakenteellisesti toista tiettyä kaavaa, mitä voi pitää hyvänä tai huonona muutoksena. Silti joki virtaa varsin taiteellisesti kunnianhimoisin pyörtein. Se kutoo omaa erillistä fantasiamaailmaansa, johon voi astua kuin ovesta sisään. Ja jossa voi helposti viihtyä. Joki on standardipituinen runokokoelma, mutta harvan kokoelman lukeminen on yhtä vaivatonta, olematta silti yhdentekevää tai kyllästyttävää.

Joen kuvasto käsittää vain sille ominaisia, sen omaan koodistoon nähden yllättäviä tai tavanomaisia asetelmia. Joen ilmapiiri on varsin lempeä, viaton ja eroottisesti latautunut. Mutta ei kevytmielinen. Siinä on jotain romantiikasta. Kielellisesti teos on sujuva ja kirkas, eikä kärsi liiasta erikoistehosteiden tavoittelusta. Vain paikoin jotkut lauseenvastikkeilla raskautetut pitkät säkeet jäävät kaipaamaan eleganssia motoksi nostetun Jyrki Pellisen lauseentajulta.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com