15.4.2015

YKSI KYSYMYS VAALEIHIN LIITTYEN

Miksi tätä ei voida ymmärtää: kysymys Euroopasta ja Venäjästä, Yhdysvalloista ja Kiinasta, ei ole, eikä milloinkaan voi olla, joko-tai -kysymys. Kaikissa näissä suurissa keskittymissä, kaikkien niiden historiassa on riittävästi kauhua vihaan tai pelkoon, mutta myös riittävästi hienoa ja ylevää täyteen ihailuun. Kaikkien näiden alueiden kulttuuriin voi käyttää elämänsä pelkän ihailun vallassa. Minä en ainakaan haluaisi elää päivääkään ilman amerikkalaista, venäläistä, eurooppalaista, kiinalaista, juutalaista, japanilaista, afrikkalaista jne. kulttuuria. Kun nyt meillä ei planeetalla parempaakaan ole tarjolla.

Mistä ihmeestä siis juontaa ajatus, että meidän pitäisi tulevaisuuteen mentäessä valita joko-tai jokin historiallinen jo käytöstä poistunut ja vanhentunut malli kaikkine puutteineen, kun vaihtoehtona on valita hyvät puolet kaikista malleista ja kaikista ihmisaineksista? Kysymys on valinnan metodista. Valinnan teknologiasta.

Monikulttuurisuus on onneton käsite. Koska monikulttuurisuutta on valita kaikista huonoimmat piirteet yhtä lailla kuin valita parhaat. Siksi käsite monikulttuurisuus ei kerro mitään, eikä siinä ole mitään positiivista tai negatiivista arvolatausta. 

Myöskään se, että toisissa kulttuureissa hyviä puoli näyttää olevan määrällisesti enemmän ei ole peruste joko-tai -ajattelulle. Yksikin hyvä puoli on riittävä olemassaolon peruste silloin, kun tuo yksi hyvä puoli on elintärkeä lääke jotain tiettyä tappavaa sairautta vastaan.

Ajatellaan esimerkiksi tilanne, jossa venäläisessä kulttuurissa on vain yksi hyvä puoli, mutta juuri se asia sattuu olemaan lääke sitä tappavaa sairautta vastaan, johon Suomi sairastuu. Silloin venäläinen kulttuuri osoittautuu elintärkeäksi Suomelle. Ja juuri sillä hetkellä olisi katastrofi, jos natsit olisivat onnistuneet tuhoamaan tuon elintärkeän penisiliinin tai syöpähoidon. 

Yhtä kaikki sellainen sana kuin "monikulttuurisuus" pitää vain unohtaa. Meillä ei ole varaa valita huonoa ulkoa, koska sitä on jo itsellä riittävästi. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com