25.4.2017

ITSENÄISYYS VAI ZOMBITEHDAS

 Suomen itsenäisyyden osalta on tänä vuonna tärkeä aihe jokaisen henkilökohtaisesti miettiä sitä, että minkä kautta itsenäisyyttä pitäisi juhlia, jos ei suostu juhlimaan sitä sotien kautta.

Tarkemmin ajatellen juhlimiseen on vain yksi aihe. Itsenäisyyden takia meillä on suvereeneja päättäviä elimiä omassa maassa, jotka voivat ottaa yksilöllisesti huomioon tämän maan ihmisten tarpeita ja päättää asioista toisin kuin esimerkiksi EU:n keskushallinnossa päätetään. Vain tällaista kansallista toisinajattelua joka nojaa itsenäiseen valtioon, on syytä juhlia, jos se todella on tuottanut vahventunutta olemista ja kulttuuria paikallisesti täällä.

Toisaalta riittää vilkaista suomalaista maaseutua, että käsittää asian olevan jotenkin aivan päälaellaan. Myöhempi aika hyvin lyhyestä itsenäisyyden ajastamme ei ole tuottanut vahventunutta agrikulttuuria vaan lähinnä zombiuttanut maaseudun. Tämä on objektiivisesti nähtävissä. Tähän on myös olemassa täysin analysoitavissa olevat syyt.

On turha painottaa sitä, miten heikosti itsenäinen valtiollinen asennoituminen on tässä reaktiivisen alistumisen maassa omaksuttu. Siinä ei välttämättä ole niinkään juhlimisen aihetta.

Toinen asia on se, mihin suomalaisten itsenäisestä tahdosta riippumattomaan suuntaan Euroopan ja maailman asiat kehittyvät. Esimerkiksi Suomelle tuhoisa Venäjän kauppasaarto on suomesta riippumaton asia, jonka vastustamiseen itsenäisyyttä ei ole käytetty, vaikka sen vastustaminen on kansallinen etu. Krimin kysymyksen tekeminen kansainvälisesti niin suureksi kynnyskysymykseksi kuin se on tehty (täysin vastoin Krismin asukkaiden valtaenemmistön mielipidettä) ei ole Suomen intressien mukaista. Suomen aluetta ei mitenkään voi rinnastaa Krimin alueeseen historiallisesti tai missään muussa merkityksessä. Tällainen rinnastus on täysin vainoharhainen ja tietämätön.

Voidaan kysyä onko Suomella mahdollisuuksia olla aidosti suvereeni valtio nykyisessä geopoliittisessa maailmantilanteessa ja lähitulevaisuudessa.

Todellisuudentajuinen vastaus voi olla muuta kuin ehdoton kyllä.

Ylipäätään se, että toistensa psykologian liian hyvin tuntevat suomalaiset johtavat poliittisista asemista toisiaan, on hankalaa itsenäisyyden positiivisen ulottuvuuden saavuttamisen kannalta. Suomalainenhan haluaa vain kiusata toista suomalaista. Se on helpointa tehdä omaa itsenäisyyttä poisluovuttamalla.

Mitkä ovat suvereeniyden ehdot? Valtiollinen itsenäisyys ei ole ajateltavissa ihmisen mittakaavasta ja ihmisen psykologiasta käsin.

Tärkeintä on tunnustaa tosiasiat. Pahinta on pitää asioita jonakin mitä ne eivät ole.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com