1.4.2015

SÄVELTÄJÄ

Paritalomme, joka nyt oli oivallinen kartano, toiseen päähän oli muuttanut muusikko. Ihmettelin, että järjestely oli saatettu vomaan minulta kysymättä. Yllätys oli miellyttävä: en tuntenut henkilöä entuudestaan. Jopa muusikko saattaa olla kunnollinen ihminen, jos hänestä ei kukaan mitään tiedä. Hän oli ehtinyt sisustaa puolensa varsin omalaatuisesti. Jonkinlaiseen alkemistiseen renesanssityyliin. Se oli itseasiassa kuin goottilainen kirkkolaiva, joka oli sisustettu olohuoneeksi. Pidin remonttia varsin onnistuneena. Kaikki nämä muutokset tulivat nopeasti, että minulla oli vaikeuksia uskoa silmiäni.

Miehellä oli suhteellisen asiallinen Gretschin puoliakustinen kitara. Ei yhtä hyvä kuin oma Gibsonini. Kehuin ensin sitä, ja sitten vasta omaani. Keskellä huonetta oli tumman ruusukuvioidun silkkipeitteen alla vanha hieno cembalo. Kun kiinnitin huomioni siihen, mies istui jakkaralle ja alkoi soittaa. Hän soitti algoritmisen kuuloista nuottivihkosta edestään. Vihko oli pieni käsin kirjoitettu. Vein kasvoni lähemmäs ja näin, että vihkoon oli raapustettu kaava, jota soittoniekka tuijotti lasittunein silmin.

Otin pari askelta etäisyyttä ja kuuntelin. Soitto ei tehnyt enempää teknisesti kuin musiikillisesti vaikutusta. Ei se ollut huonoa soittoa, ammattimaista ehdottomasti. Mutta jokin fantasianpuutostauti sitä vaivasi. Liika gravitaatio.

Mies toi takaapäin mieleeni tosiaan erään tuntemani säveltäjän. En ollut vielä kysynyt nimeäkään. Tämähän saattoi olla sama henkilö. Seurustelumme joskus päättyi loukkaukseen hänen puoleltaan. En ollut lisäloukkausten tarpeessa.

Pohdiskelin seurauksia, joita saattaisi olla sillä, että henkilö osoittautuisi samaksi. Se sietämätön itserakkaus. Ja tuskin oppisin pitämään hänen musiikista, ellei hän ottaisi asiaksi kehittyä, lapsineroksi luonnehdittu, vanhoilla päivillään.

Naapuruussuhteen edellytyksenä olisi joko pitkä teeskentely tai nopea välirikko. Ajattelin mahdollisuutta muuttaa itse pois. Varmasti olisi viisainta muutta pois ja välttyä kuohunnalta.   

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

hei, hei
hyvää matkaa
olet laatikko
muotitettu torso
sinut aavistaa jo etukäteen
surullista

variaatio?

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com