8.4.2015

INFORMAATIO

Sain vihdoin Erkka Mykkäsen Maailmanloput -luku-urakan päätökseen. Prosessi otti aikansa, koska kirja oli jonkin aikaa hukkateillä. Pidin myös tärkeänä paneutua teksteihin sopivina hetkinä.

Informaatio ei ole vain tietoa. Pikemmin se on sitä, mikä on tietämisen arvoista. Ja kun puhutaan ulottuvuuksista ja todellisuuksista, jotka ovat läpikotaisesti tai osittain tuntemattomia, tai joiden suhteen ei ainakaan voi olettaa juuri mitään, muuttuvat yllättävät asiat tietämisen arvoisiksi. Olennaista ei ole tieto sinänsä suhteessa johonkin aiempaan tietoon. Novellin kannalta aiempi tieto ei merkitse välttämättä paljonkaan. Novelli kirjoittaa tietämisen arvoisuuden koko rakenteen uusiksi.

Novellin maailma ei paljasta itseään kokonaan. Sen merkit ovat vain osa siitä itsestä. Mutta fiktiivinen maailma, joka paljastaa itsestään jotakin tietämisen arvoista jokaisessa ilmenemisen merkissä, on kiehtova. Hyvä novelli herättää jokaisessa merkissä mielekkäitä kysymyksiä maailmansa mahdollisuuksista ja rajoista. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com