5.3.2015

MASSASUGGESTIO

Waltari väittää, että kaikki salatut asiat paljastuvat (morfisen kentän kautta) ennemmin tai myöhemmin kansalle. Mitään asiaa ei voida kansalta salata. Salattu historia ainakin oireilee kansassa. Se piirre, jolle asiat paljastuvat, on kansassa aina uinuva nerous. Nerous on myytti vain kirjanoppineille: elävälle organismille nerous on arkipäivää.

Mutta Waltari ei ota tässä huomioon pahemman sairauden mahdollisuutta. Kekkoslaisen kallonporaajan, Kekkos-Sinuhen, tehtävä ei suinkaan ole parantaa ilmeistä sairautta, vaan kätkeä paljon pahempi sairaus, jotta sen tuhoisa itäminen saisi jatkua rauhassa. 

Jos ajatellaan missä asiassa suomalainen sodanjälkeinen kirjallisuus on onnistunut parhaiten, niin se on juuri tämän Waltarin väitteen vääräksi osoittaminen. On selvästi osoitettu: riittävän sekopäisen ja vastuuttoman kirjallisuuden avulla kansa voidaan tehdä niin sairaaksi ja apaattiseksi, että se ei enää reagoi kirjoitettuun tai puhuttuun sanaan vaan kulkee kokonaan ikään kuin taiottuna unenomaisessa suggestiossa. Nyt olemme tässä.

Ja tämä tila on suurin piirtein jonkun Hannu Salaman elämäntyön lopputulos. Salamahan ei ole paljastanut Suomen historiasta mitään, enempää kuin ihmisten elämästäkään. Sen sijaan hän on kirjoittanut itsestään, sekopäästä, ja sekoittanut sillä tavalla monta vähemmän sekavaa päätä.

Ja näitä otuksia on täällä pilvin pimein, ilmeisen loputtomasti. On melko lievästi todettu tästä tilasta, kuten englantilainen ystäväni: Man, that sounds really bisarre. Ja kyllä Waltari tämän tiesi. Vaikka ei engalntilaisilla sisäoppilaitos"kulttuureineen" ole aihetta tällaisen päivittelyyn. Vaikka vastaavasti joku Burgess, Huxley tai Orwell ovatkin kirjailijoina eri kaliiberin tekijöitä kuin joku suomalainen virnuileva päänsekoittaja.
 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com