20.3.2015

YHTEISEN KIELEN TAIKATEMPPU

Keskusteltiin eilen (6.3.2015) Elektroshockiltakin levyttäneen Aleksei Borisovin ja Timo Tuhkasen keikan jälkeen improvisaatiosta. Komen toisiaan vain vähän tuntevan muusikon vapaaseen improvisaatioon perustunut keikka herätti mielikuvan yhteisen kielen taikatempusta, joka oli siirretty kielen ulkopuoliselle tai ainakin hyvin postmodernisti määritellyn kielen alueelle. Mitä kaikkia sanoja tuohon kieleen kuuluikaan: kitaran piuhan irrottaminen ja tunkeminen virvelirummun sisään. Toki jonkinlainen mimiikan ja avantgardenoisen välinen performanssigenre on riittävän selkeästi ja globaalisti olemassa, jotta siihen saattoi tukeutua. Mutta kuitenkin yhteisen kielen illuusio, joka selkeästi syntyi, syntyi eri aineksista kuin esimerkiksi jazzmuusikoiden kesken.

Vaihdoimme Borisovin kanssa levyjä. Tämä Borisovin ja Anton Mobinin levy Try to Crawl out of It (2013) on huomattavasti mielenkiintoisempaa avantgarde elektroa kuin kymmenen vuotta vanhempi Electroshoc-levytys. 

Kun puhuimme säveltämisestä, ihmetteli joku musiikillista luomistahtiani: olenhan puolessa vuodessa "säveltänyt" (pikemmin kyllä improvisoinut tai nettikatusoittanut) kymmenkertaisesti Anton Webernin elämäntuotannon verran musiikkia. Toisenlaisiakin aikoja huomautin eläneeni. Esimerkiksi vuonna 1997 sävelsin yhden vuoden (ainakin puolivuotta päivittäin ja todella intensiivisesti) yhtä seitsemän minuutin kappaletta. Vuosien 1999-2009 aikana ei syntynyt oikeastaan minuuttiakaan musiikkia. Toisaalta teini-isässä saatoin tehdä ja äänittää kymmenen kitarasävellystä illassa. Teinien kotibileissäkin olin se, joka ei osannut kommunikoida edes kännissä muuten kuin kitaran kautta.    

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com