12.3.2015

AGGRESSION ILMAISU

"2600 ihmisen joukko ei ole jonottamassa uusinta Applen tai Nokian puhelinta, vaan munia, maitoa ja leipää."

Miljardöörikerhon vieressä ei ole miljonäärikerho vaan leipäjono. Mikä ongelma tässä kuviossa on? Ei muu, kuin se, että toisten kärsimyksestä eräät saavat nautintoa. Vaikeudet eivät ole välttämättömiä, mutta ne ovat tarkoituksella luotuja, sadistien iloksi. Sadistisilla taipumuksilla taas on tapana johtaa joko sotaan tai uskontovalehteluun, joka on sama asia.

Steven Hawking äskettäin viisaasti totesi, että ihmiskunnan suurin ongelma on agressio.

Olen itse pannut tämän merkille. Aggression ongelma ei ole sen hallinta tai ilmaisu, vaan aggression vallassa olevan oma kyvyttömyys nähdä tunntilansa vaikutuksia laajemmin.

Aggression ilmaisun täydellinen kieltäminen ei ole suurinta viisautta, koska aggressio vain muuntuu passiiviseksi. Aggressio ei katoa. Se ottaa salakavalamman ja vaikeammin hallittavan muodon.

Aggression ilmaisulla on aina arvaamattomia vaikutuksia ympäristöön. Sekin on huono asia. Aggression ilmaisu yleensä lisää agression määrää ympäristössä.

Aggression lääkitseminen olemattomiin aiheuttaa huijauksen jatkumista. Huijatuksi tullut ei enää herää omaan aktuaaliseen tilanteeseensa. Vedätys jatkuu ikuisesti, niin kuin lampaaksi koulitussa Suomessa ja ruotsalaisten sekoittamassa kopassa. Aggressiolla on tärkeä funktio: se on yksilön sisäinen herätyskello.

Aggressio on siis tavallaan hyvä yksilöllisenä, mutta kollektiivisena se on huono. Kollektiivinen aggressio on yksilöllisen aggression kanavoitumista uudenlaiseen uneen. Yksilöllistä herätystä ei tapahdu.

Aggressio on ongelma. Yksilöllisen aggression arvaamattomat seuraukset ovat ongelma. Aggression syyt tuskin poistuvat, koska uneksujia huijataan aina. Silti voi aina yrittää riimitellä: "valehtelu seis / peace in space".

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com