30.12.2014

MIKSI RUOTSALAISET OVAT NIIN HYVIÄ KAIKESSA?

Miksi ruotsalaiset ovat kaikessa parhaita? Miksi ruotsalaiset ovat voittamattomia? Asiaan on vain yksi selitys: suomenruotsalaiset. Suomenruotsalaiset ovat torpedoimassa suomalaista kulttuuria, minkä jälkeen ruotsalainen omahyväisyys ei löydä laatuistaan haastajaa.

Hyvä esimerkki on ystäväni Jesper Nordin, joka juuri sai Ruotsin suurimman sävellyspalkinnon. Esimerkiksi tämä äskettäin julkaistu Jonathan Liljedahlin ohjelmoima ScaleGen iPad appsi on suoraan minun Nordinille ja Liljedahlille valaisemistani ideoista kokoonkyhätty. Loistava appsi. Loistava osoitus ruotsalaisesta herkkävainuisesta kyvystä aistia totuus ja historiallisen liikkeen vääjäämätön suunta. Mutta, kuitenkin, minun ideani.

 

Silti en valita. Tämä toteutus ei mitenkään syö Castaliani elinvoimaa, päin vastoin, saan tästä ymmärryksestä uutta voimaa. Minusta on hienoa, että ruotsista löytyy korkeatasoisia kulttuuri-ihmisiä, jotka herkästi tajuavat ideoiden laadun.

Ajatelkaa, jos saisimme yhden tällaisen Jesper Nordinin Suomeen sävellysprofessoriksi. Miten silloin suomenruotsalaisten torpedointihankkeiden kävisi, miten kävisi sadismin ja pottuilun, kun tarjolla olisikin äkkiä todellista tietoa ja avointa ennakkolluulottomuutta?

Huonosti varmaan kävisi. Tunkkaisuus ei enää kiinnostaisi ketään.

Nordinkin kaltaista henkeä ei voi Suomessa syntyä. Täällä ei voi päästä kaikessa tässä insinöörimäisyyden ja muun porvarillisuuden idioottimaisuudessa samoihin näköaloihin: todellisiin näköaloihin. Ruotsissa viisautta sen sijaan tuetaan parhain palkinnoin ja apurahoin.

Näyttää siltä, että ruotsalainen pakitsemisjärjestelmä palkitsee kunnostautumista, siinä missä suomalainen koiramaisuutta? Ja ketä tämä bisarri kokonaisuus palkitsee: vain ruotsalaisia.

Me voimme ihan itse päättää onko Suomi 10, 20 vai 340 vuotta Ruotsia jäljessä antamalla ruotsalaisille hyviä neuvoja ja ampumalla itseä polveen.

Tässä Castalia-improvisaatio yksinkertaisen 20 vuotta mielessä hautuneen teeman pohjalta:


Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com