29.10.2014

EHDOTTOMAT PERIAATTEET

Taiteellisen kiinnostukseni perustalla on muutama periaate. Täytyy ymmärtää, että en uhraa näitä perusperiaatteita vain siille, että saisin ylipäätään tehdä jotakin. Perusperiaatteet ovat itse tekemistä tärkeämpiä. Periaatteet ovat:

1) Irrationaalisen auktoriteetin kunnioittamattomuus.
 
2) Ehdoton rehellisyys suhteessa omaan olemiseen, riippuen oman olemisen tasosta ja rationaalisesta kritiikistä. Kritisoin toisia tavalla, jolla toivon heidän kritisoivan minua: avoimesti ja rationaaliset periaatteeni, perusteeni MAHDOLLISIMMAN avoimena pitäen. Oleminen on ennen taidetta. Oleminen tapahtuu vaistossa, joka on syvempi järki, (nous) irrationaalisuuden ja intuitiivisuuden leikkauspiste. Tämä oleminen on itse taidetta, tekemistä, esittämistä (hieman) tärkeämpi asia. Taiteilijana oleminen on vain kyky ja mahdollisuus tehdä. Siihen ei sisälly minkäänlaisia viihdearvoja tai julkisuuteen kohdistuvia pyyteitä.
 
3) Ammattikiltaperiaatteen hylkääminen ja suuren synteesin näkeminen aikaimme taiteilijan velvollisuutena. Apuvälineet mahdollistavat tämän käytännössä.
 
4) Taloudellinen riippuvaisuus ei saa MILLÄÄN TAVALLA vaikuttaa taiteen sisältöön, tekniikkaan, laatuun, määrään. Taiteilija on henkilökohtaisesti ja yksin vastuussa tekemisestään. Siksi on välttämättä oltava olemassa jokin taloudellisen riippuvuuden POISTAVA tapa, ellei yhteiskunta ole riittävän suotuisa tai taiteen kenttä jotenkin "sivistynyt" käsittämään, että taiteilija TARVITEE taloudellista riippumattomuutta, ei uusia monimutkaisempia riippuvuussuhteita ja irrationaalisen auktoriteetin asettamia velvollisuussuhteita.  

Sanokaa, jos rikon omia periaatteitani vastaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Oleminen on ennen taidetta."

Tätä prinsiippiä olet rikkonut laittamalla taideprojektit oikeiden ihmisten edelle puhumalla siitä, että ihan sama, mitä heille tapahtuu, kunhan saadaan kirja valmiiksi, mikä on ollut vähän hirvittävää ja autistista.

Muuten aika kristallista ja selkeää

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com