28.10.2014

Irrationaalisen autoritaarisuuden paljastamisen ja vastustamisen muodot ovat free musiikin muotoja. Tämä tarkoittaa sitä, että sellaisen musiikin esittäjän on toimittava ja oleiltava ympäristössä, jossa tällainen päämäärä, autoritaarisuuden vastustaminen, on paitsi hyväksyttyä myös suotavaa. Missään tapauksessa tällainen taiteilija ei voi elää ympäristössä, joka on irrationaalisesti piiloautoritaarinen.

Mutta ei musiikki siihen pääty, vain musiikin vapautumiseen kohdistuva paine päättyy. Freemuusikko, joka ei syvästi hyväksy tätä päätyy outoon toisen asteen auktoriteettiuskoon, joka johtaan niin sanottuun free-sirkuspelleilyyn. Sirkuspelleilyssä yhdistyy vapautuvan pyrkimyksen ja porvarillisen palkkatyön pyrkimyksen syvä ristiriita.

Vapautuminen (irrationaalisesta auktoriteetista) on vain eräs, jossain määrin ulkomusiikillinen, poliittinen ja varsinaisen luovuuden edellytyksiin pikemmin kuin luovuuteen itseensä kuuluva päämäärä.

Kaikki muu on suhteellista. Stockhauseninkin älykkyys ja visionääsisyys tuntuvat ehkä 1970-luvulla absoluuttisilta, mutta nyt kun Logic Pro X:stä löytyy plugin tai säädin jokaiselle Stockhausenin visiolle, se kaikki onkin vain suhteellista.

 

Suurin mahdollinen rationaalisuus on sen näkemistä mikä on vääjäämätöntä, ennemin tai myöhemmin. Irrationaalisuus pitää huolen siitä, että myöhemmin. Irrationaalisuus on luonteeltaan odotuttavaa, kuluttavaa, hukkaavaa, haaskaavaa, laiskaa, pahantahtoista, tarpeettoman monimutkaista, yksinkertaista, inhimillistä, konemaista, pikkutarkkaa tai huolimatonta. Irrationaalisuus on syvimälle juurtunut inhimillinen toimintamalli. Irrationaalisuuden tarkoitus on tehdä rationaalisuuden aika pitkäksi.

Mutta ihminen ei ole psykologinen vakio. Ihmisen toimintamallit eivät ole kiinteitä. Ne kavahtavat nähdyksi tulemista, ymmärretyksi tulemista, ennustettavuutta, ansaa. Irrationaalinen hautautuu sitä syvemmälle mitä syvemmälle yltää näkemisen ja ymmärtämisen silmä. Korkeimmassa kohdassa, jota kutsutaan vaistoksi, irrationaalisuus kohtaa intuition.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com