25.9.2014

SYSTEMAATTINEN VENÄJÄKUVAVÄÄRISTYMÄ

Pidänkö minä enemmän venäläisistä kuin inhoan russofobeja? Hyvin vaikea sanoa. Ehkä inhoan enemmän russofobeja. Venäjäkiinnostukseni pääasiallinen moottori ei ole russofilia vaan russofobiainho. Toiseksi suurin moottori on silkka kiinnostus venäläistä elämänmuotoa kohtaan. Russofiliaa minulla ei mitenkään erityisesti ilmene: näen sellaisen vain itseaiheutettuna silmien sumentamisena. Uteliaisuus ja tiedonhalu sen sijaan on jos siksi, että ennakkoluuloilla miehitetty russofobinen mieli ei voi mitään tietää, koska siinä ei ole avoimuutta tiedonhalulle. Tämä tosin pätee ihan kaikkeen muuhunkin kuin Venäjään tutkimuskohteena.

Mistä syntyy vanhojen kylmänsodan ns. venäjäntuntijoiden systemaattinen venäjäkuvavääristymä? Mistä syntyy ne hillittömät vääristävät ennakkoluulot, joita he levittävät "tietona" ja joita ei voida osoittaa mistään todellisesta kohteesta syntyneiksi?

Esitän oman arvaukseni:

Venäjällä on ulkomaalaisia varten aina oma kokoavat ja hyysäävät kuvionsa, ikään kuin ulkokehä tai nurkka, johon ulkomaalaiset sysätään. Ulkomaalaiset ohajataan tiettyjen paikallisten "asintuntijoiden" asiantuntevaan syleilyyn. Käytännössä heidät sidotaan pieneen ulokemaailmaan, jossa he ja varsinkin heidän saamansa vaikutelmat pysyvät tiukassa kontrollissa. Ennenkaikkea vaikutelmat pidetään kontrollissa siksi, että suurin osa ulkomaalaisista tulisi varmaankin hulluiksi jos heidän silmänsä avautuisivat tosiasioille. Systeemi on siis olemassa heidän suojelemisekseen, heidän illuusioiden, ennakkoluulojen ja uniensa suojelemiseksi. Sillä Venäjä kyllä pistää ulkkarin mielenterveyden koville, jos silmät avautuvat sekunniksikin objektiivisen todellisuuden suuntaan. Onneksi 99.99% niistä ihmisistä, jotka kokevat Venäjän mukavaksi paikaksi ja matkustavat sinne usein, ei tätä vaaraa ole. Venäjällä asuville vaara on vielä pienempi.

Tämä "systeemi" toimii nykyvenäjällä yhtälailla kuin Neuvostoliitossa. Ero on se että nykyvenäjällä siihen nurkkaan ei tarvitse jäädä, kun Nliitossa tuskin oli muita vaihtoehtoja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla esim. vastavuoroisesti ei esiinny mitään russofobiaa, vaan ihan vain kaikkien valtioentiteettien fobia, ja inhoan ikään kuin kaikkia valtioita sitä enemmän, mitä enemmän ne ovat valtioita. Minulla on esim. todella paha singaporofobia jne.

Sven Laakso kirjoitti...

Mietin tänään asiaa vähän samaan tapaan: inhoan vallanhimoisia passiivisaggressiivisia ihmisiä, jotka ovat valmiita tukahduttamaan itsessään kaiken saavuttaakseen hitaalla iilimatomaisella liikkeellä itselleen valtaa. Inhoan näitä otuksia kansallisuudesta riippumatta,

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com