27.9.2014

HÄPEÄN PUNA VIELÄKIN POSKILLA

Jodorowsky-välikohtauksen takia. Nyt The Holy Mountainin katsomisen jälkeen olen taipuvainen ajattelemaan, että on suorastaan jonkinasteinen rikos, etten ole tuntenut tätä ohjaajaa paremmin. Miksi kenenkään koskaan pitäisi tuntea minun taiteellisia tuotoksiani, jos minä en tunne tällaista tekijää? Onpas tämä kiusallinen ja raju opetustilanne. Syvä on häpeä sielulla, jos ei Jodorowskyä tunne. Sellainen sielu ilmiselvästi temppuilee kadotuksen partaalla.Luis Buñuel ja Parajanov tietysti ovat Jodorowskin lähimmät vertailukohdat. Jodorowsky on heidän veroisensa. Itseasiassa hän menee minun luennassani Parajanovin ohi. Parajanov on yksipuolisessa estetismissään lopulta tylsä.

Jodorowskyn yhteiskuntasatiiri on jopa terävämpää kuin Buñuelin. Kuten oppi-isä Buñuelilla aitosurrealismi nousee suoraan fasismin maaperästä. Jodorowskyn surrealismi on syvästi fasismin maagista realismia. Hän on ensisijaisesti antifasistinen taiteilija.
  The Holy Mountain löytyy Youtubesta, mutta suosittelen DVD-laatua. Kohdassa 20:20 Tom of Finlandin psykoanalyysi:

 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Parajanov oli homo. Erikoista ettet vainoa häntä tästä syystä.

Minusta kaikki Suomen elokuvatuotantorahat pitäisi antaa Domelle, jotta hän voisi filmata Jari Tervon koko tuotannon. Siinä olisi hieno 20 vuoden projekti. Muille ei mitään.

Jodo on sekavaa jorinaa. En tykkää! :)

Anonyymi kirjoitti...

Nain neron nakokulmasta jatkassa on mielenkiintoista vain se, etta oikea silma on vasynyt, vasen ei. Useimmilla meilla neroista asia on tasan toisinpain.

Anonyymi kirjoitti...

Jodorowsky on todella kova ja aliarvostettu. Suositeltavia on myös uusi dokkari Jodorowsky's Dune ja Jodon kirjat, joista olen lukenut Spiritual Journey of Alejandro Jodorowsky -muistelman. Myös tuo Dance of Reality perustuu Jodon toiseen muistelmakirjaan. Hänhän on myös tuottelias sarjakuvakäsikirjoittaja, vaikken ole niistä saanut niin paljon irti kuin näistä elokuvista. Tuossa Spiritual Journey-kirjassa Jodo tapaa mm. Gurdjieffin tyttären ja monia muita kiinnostavia henkilöitä.

Anonyymi kirjoitti...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Incal

Sven Laakso kirjoitti...

"Parajanov oli homo."

Mikään ei ole harvinaisempi kuin homo joka ei vihaa taidetta ja rakasta sotaa. Sellainen toki saa vapautuksen syytöksistä.

Sven Laakso kirjoitti...

Homous ei ole tässä se ongelma vaan sotahulluus ja taiteenviha. Jostain syystä sellaiset melkein aina ovat homoja.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com