26.7.2014

RUNOHERKKYYS

Runousintensiteetti vaihtelee aika tavalla. Pari kolme viikkoa sitten oli runoherkkyys voimakkaimmillaan, paitsi että kipeys vei parhaan terän. Nyt taas, ainakin tänään, värähtely sillä osastolla on jotenkin vaisua. Vaikka fyysinen olo on ihan kohdallaan, parasta silti olla tekemättä mitään, pilaamatta. Kummallista että fyysinen olo ei juuri millään tavalla vaikuta henkiseen tilaan. Sitä voi olla fyysisesti kuoleman rajalla henkisesti erittäin luovassa tilassa. Fyysisesti loistavassa vireessä voi olla henkisesti tylsä. Meilkein se juuri näin aina onkin. Ihme sääntö.

 Sen näen että kuukauden aikana syntyneissä luonnoksissa on paljon hajanaisuutta, fokusoimattomuutta, tarttumapinnattomuutta, mutta myös aika tavalla mielenkiintoista lähtökohtaa ja kielellisiä kiintopisteitä. Ei mitään valmista, mutta jotakin kirkastumistaan odottavaa.

Yksi mahdollisuus olisi, että tekisin kolmeosastoisen alle sata sivuisen kokoelman, jossa ensimmäinen osasto olisi pieniä todella hiottuja kielirunoja. Toinen osa olisi Oligarkkipassio. Ja kolmas osa koostuisi Tiisalapastisseista. Minulla on kuitenkin niin paljon materiaalia jo nyt, että tällaiseen kokonaisuuteen voisin rajata vain sen, mikä on ehdottoman kestävää.

Ehkä parisataa sivuisen Tiisalakirjan kokoonhaaliminen on sittenkin suuruudenhullu ajatus. Olen Tiisalan matskun läpikäymisen kanssa tällä hetkellä ihan piipussa. En saa alas enää riviäkään. Tiisalamyrkytys? Läpikäymättä olisi aika paljon vain alustavasti silmäiltyä vielä.

Jos tekisin tällaisen kokoelmarakenteen, voisin huolettaa jättää pois varsinaisen Tiisalan tekstin. Ehkä tietysti voisi olla neljäs osasto, ikään kuin Tiisalan valitut säkeet. Mutta onko tällainen kokonaisuus jo liian raskas?

Jotenkin haluaisin kevyen ja pienen, helposti kerralla nautittavan kokoelman, enkä mitään hillitöntä uuvuttavaa järkälettä.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com