26.6.2014

Sitä minä vähän ihmettelen miten Saarikoski ja Lasse Sammalisto saattoivat ennustaa Tsernobylin vuonna 1971 (Suomentajan päiväkirjat s.226). Ydinvoimalan rakennustyöthän vasta aloitettiin silloin.  Toki "Kiovan henki" oli asiaa tunteville tuttu ja sama kuin nykyään. Itsehän olen miettinyt, oliko Tsernobyl tahallinen Nliiton hajoamista nopeuttava sabotaashi. No olihan se toki. Meilläpäin vain Hautalan porukoissa voisi syntyä juuri tällaisia suunnitelmia. Sen takiahan he vihreitä ovat. Siihen aikaan oli omat hautalansa, mutta olivatko he vieläkin ovelampia ja taitavampia, vai kömpelömpiä? Hautalahan on erittäin taitava, mutta lukeva yleisökin on nykyisin paranoidisempaa, ja siksi Hautalan pimeät temput näkyvät läpi kaltaiselleni Philiph K. Dickin romaaneissa, Bunuelin elokuvissa, 1700-luvun kirjallisuudessa ja markiisi de Saden juonissa grillatulle HSP-tyypille.

Sammaliston rooli Saarikosken elämässä on sittenkin mielenkiintoinen. Sitä ei jotenkin sanota suoraan mikä se on. Mutta kuvataan: hän oli veljensä vartija. Sammalisto oli Helsingin Yliopiston genetiikan professori. He olivat ystäviä jo nuoruudesta. Jonkinlaista genetiikan tutkimusta Saarikosken seksuaalisuus on. Päämäärä on genetiikantutkimus eikä mikään muu. Genetiikka on ala, joka ei onnistu selvin päin. Siksi myös Sammalisto on kova doku.

Saman kirjan sivulla 231 lyödään vetoa Sammaliston suulla, että Koivistosta tulee Suomen seuraava presidentti Kekkosen jälkeen. Aika hyvin sekin vuodelle 1971. Yleensäkin näitä Saarikosken "päiväkirjoja" kannattaa lukea sillä tavalla vähän tarkemmalla silmällä kuin yleensä kirjoja, joita Suomessa julkaistaan. Täällä on kaikkea mielenkiintoista. Se on ainoa syy miksi Saarikoskea parjataan: ettei näihin kirjoihin tartuttaisi älymystön piirissä. Vaikka kuitenkinhan näitä luetaan.

Varsinkin Kekkosesta Saarikoski paljastaa paljon, mutta vain rivien välissä. Sivulla 230 hän kysyy: "Ajatteleeko [Kekkonen] koskaan ettei kaikesta touhuamisesta ole ollut mitään tulosta?" Saarikoski tietysti haluaa sanoa, että ei ajattele, ja kiinnittää lukijan huomion: miksi ei ajattele? Ja vastauskin on sitä myöten selvä: hinteille kaikki touhuaminen on vain yhtä suurta soidinmenoa. Ne ovat toiset ihmiset, joiden nahkasta tulokset revitään ja jotka päämääristä välittävät. Hintillä ei ole, eikä voikaan olla muuta päämäärää kuin perseensä pajauttaminen, mieluiten koko planeetan kera.

Olen kuunnellut Stockhausenin Kontakten ehkä kolmekymmentä kertaa. Mutta kuinka monta kertaa pitää lukea Saarikosken Prahan päiväkirjat, että oppisi kirjoittamaan proosaa Suomeksi?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Stockhausenin VKontakte.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com