24.1.2017

KILKUTAN RUOSTEISTA ELÄMÄNKELLOA

Kun väärin tuomittua kuljetettiin kaupungin halki hirttolavalle ryhtyi eiitelevä pariskuntakin suutelemaan. Tiesivät väärästä tuomiosta ja halusivat suutelemalla asettua lahjotun tuomarin puolelle. Niin ratkesi keskinäinen riitakin onnellisesti. Toisiaan repivät lapset rauhoittuivat ja piirsivät yksissätuumin maahan hirttosilmukan. Kuin mekaaniset kojeet lapset ryhtyivät tanssimaan sen ympärillä. Kaupunkilaispentujen aisti vääryydelle on tarkka. Mutta katusoittaja, joka oli liian hyvä katusoittajaksi ja jolle ei siksi koskaan annettu rahaa, taukosi soittonsa.
    
Kuolemanrangaistus palvelee esteettistä mieltymystä aristoteliseen runousoppiin. Vasta kun tarinalla on alun ja keskikohdan lisäksi myös loppu, saadaan opettavainen tarina kahvipöydässä kerrottavaksi. Ilman kuolemanrangaistusta sukkeluus ja hilpeys on vähäisempää. Seuraelämä kärsii. 
 
Ottaen huomioon EU:n julkilausumat kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon yleismaailmallisen keskeyttämisen tukemiseksi ja YK:n yleiskokoukselle 19. joulukuuta 2006 esitetyn julkilausuman kuolemanrangaistuksen lakkauttamisesta, jonka on allekirjoittanut 85 maata ympäri maailman, en sentään viitsi aivan rypeä tilassani. Minulla ei ole mitään hinkua esittää sellaista älyllistä taitotemppua että yleiskokokous vielä ryhtyisi epäilemään julkilausumansa syvällisempää järkevyyttä.
   
Dostojevski lähti mestauslavalta vankileirille tyynesti kansanjoukkoja villitsemättä. Se ei ollut loppu vaan uusi alku, mutta energitasoltaan matalaoktaaninen. Hänellä oli puolellaan nuoruus, rangaistuksen lyhyehkö kesto ja suuri oppimiskyky. En voi verrata itseäni häneen. Ajattelin aluksi rankaista rankaisijoitani olemalla ajattelematta rangaistustani. Voihan sitä, se joka siihen pystyy, langeta loveen, muuttua pieneksi linnuksi ja pyrähtää kaltereiden välistä vapauteen. Siinä menisi asiasta saatavan opin mahdollisuus. Kun minä joskus vapaudun, siinä maailmassa ei ehkä koko Venäjän maata ole olemassa. Toivon, että sitä ei lasketa syykseni.

(9/1/14)(26/9/16)

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com