6.11.2012

FASISTI HÄNNIKÄISEN KIRJOITELMA TÄRKEÄ OSA SUOMALAISEN FASISMIN HISTORIAA?

Voi olla, että suomalaisen fasistin Timo Hännikäisen kirja Liberalismin petos (2012) on hyväkin esitys porvarillis-liberalin ja toisaalta fasistisen ideologian periaatteellisista yhtäläisyyksistä ja eroista. Fasistinen ideologia lähtee pikkuporvariston ahtaammasta yhteiskunnallisesta asemasta ja sitä vastaavasta sielullisesta rakenteesta, joka ei ole taipuvainen liberaalisuuteen kuin enintään poliittisena keinona silmänlumeeksi. Isoporvariston yltäkylläisyyteen perustuva liberaalinen arvorelativismi ja siitä seuraava mukavasti poliittisesti hyödyntyvä looginen sumu on kaukana fasistisen ideologian selkeästä vähän idioottimaisesta loogisesta perustasta. Tämä ero tulee sukupolvierona esiin Kokoomuksen isoporvaristoon kuuluuvien vanhojen kansanedustajien ja toisaalta nuorten puoluepaikastaan vielä epävarmojen aktiivien välillä. Gulassimaiset kokoomuslaiset kuuluvat aina pikkuporvaristoon ja liberalismin petoksen hetkellä, he kuvittelevat eroavansa isoporvaristosta olennaisesti. Nimenomaan pikkuporvarillisista nousukkaista kehkeytyy fasismi, johon isoporvaristo jukisella ilmitasolla ottaa etäisyyttä. Salaliiton tasolla fasismi tietysti on isoporvariston käsikassara niin kuin pikkuporvaristokin. Olisi virhe kuvitella, että isoporvaristo ei seisoisi moraalisesti fasismin rikosten takana.

Fasisti Hännikäisen teos voi olla johdonmukainen pala siinä palapelissä, jossa ilmitasolla halutaan erottaa fasismin varsinaiseksi väkivallansuorittajaksi muotoutuva pikkuporvaristo isoporvaristosta. Hännikäinen on suomalaisen fasismin tärkeä ideologi, jota ilman fasismin aamukoitto ja varsinainen radikaali väkivalta siirtyisi ainakin muutamia päiviä, ellei jopa viikkoja tuonnemmaksi.

Niinpä on Wilhelm Reichin tehtätä tuoda valoa totaaliseen säkkipimeyteen:
"Fasistinen pikkuporvaristo ei eroa demokraattis-liberaalisesta; ero on vain ajankohdassa: ne esiintyvät kapitalismin historian eri vaiheissa."

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com