8.5.2020

ROMAN POLANSKI: HAAMUKIRJOITTAJA (2O1O)

Roman Polanski on parhaita elossa olevia elokuvaohjaajia. Haamukirjoittaja vuodelta (2010) on eräs hänen hienoimmista. Paitsi älykäs ja vakava myös loppunsa puolesta hieno kädenojennus blogi- ja ntamo-tyyliselle julkaisutoiminnalle, jossa tekstiä ei editoida kuoliaaksi.

Polanskin haamukirjailija on toisaalta kova ammattilainen, toisaalta kirjallisen idealistisesti piirretty hahmo, jonka metodina on sanoa aina totuus. Silti hän vahingossa editoi edeltäjänsä tekemästä pääministerin omaelämäkertakäsikirjoituksesta pois sen kovan ytimen. Hän uskoo johdonmukaisen logiikkansa johtavan siihen, että hän aina näkee kokonaiskuvan selkeästi. Se, joka kohdistaa kaikkien "ajatustensa terävät nuolet länsimaista rationalismia vastaan ja asettaa tilalle idän mystiikan, zenin, meditaation ja Hiljaisuuden (isolla kirjaimella)" ei luultavasti pääse niinkään pitkälle yhtä monimutkaisen ongelman selvittelyssä, kuin Polanskin elokuvan nimetön päähenkilö. Meditaatio ja hiljaisuus ovat, jotta voisi nähdä selvästi. Kirkkaita ajatuksia tarvitaan, jotta voi olla ja toimia hallitusti.

Mutta tällä kertaa kokonaiskuva on päähenkilön tarkkanäköisyyteen nähden liian hyvin lavastettu. Kun hän lopulta tajuaa virheensä, on loppu käsillä. Vai oliko editoiminen sittenkään virhe: miten tuleva pääministeri olisi osattu naittaa CIA:n agentille vuosikymmeniä ennen kuin kukaan saattoi aavistaa hänestä tulevan pääministerin? Onko ihmiskohtalo CIA:n juoni? Elokuvan muutamassa kohtauksessa myös tiedonsiirto on nopeampaa kuin nykyteknologialla olisi mahdollista, millä ilmaisesti halutaan vihjata, että CIA:n jäsenillä on keskinäinen telepaattinen yhteys.

On ilo katsella mestarinäyttelijöiden suoritusta. Miten hämmästyttävää, että tämä kaikki luodaan vain meitä varten - vankilaksi tai pakotieksi.

Eräänä päivänä sitten hän näytteli huonosti, jopa minun seurassa. Oli päiviä, joina ei tarvinnut lainkaan näytellä.

(17.10.2011)


3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hieno ja esteettinen ratkaisu kirjoittaa 2010 siten että nollat on eriparia!

Nimetön kirjoitti...

Jos Polanski on suurin elossa oleva ohjaaja, niin Robert Harris on sitten varmaan suurin elossa oleva kirjailija.

Sven Laakso kirjoitti...

En ole lukenut Robert Harrisilta mitään, vaikka suomennettukin on kaikenlaista, mikä voisi teoriassa kiinnostaa. Romaani on romaani, leffakäsis leffakäsis. Romaani, josta saa hyvä leffakäsiksen, ei ole välttämättä lukukokemuksena mieleeni, koska en ole ohjaaja. Monista suosikkiromaaneistani ei taatusti saa taiteellisena kokemuksena alkuperäisromaaniin vertautuvaa elokuvaa. Se voi olla jotain muuta.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com