9.11.2007

SUOMALAISTEN KÄTKETYT TUNTEET

Finsanity blogi kirjoittaa aiheesta.

En usko, että kysymys suomalaisten vastenmielisyydestä tunteiden näyttämistä kohtaan johtuu mistään monimutkaisista psykologisista syistä.

Venäläiset ovat hyvin tunteellisia ihmisiä, eivätkä usein kaihda iloita tai surra avoimesti. Muistan, kuinka kauan sitten eräs suomessa silloin asunut kaunis venäläisnainen kysyi minulta: miksi suomalaiset vihaavat venäläisiä? Hänen suurista kimaltelevista mustista silmistään vierähti isot kyyneleet pöytäliinalle.

Hän oli juuri itse vastannut kysymykseensä, mutta en voinut sanoa mitään. Suomalainen vihaa ryssää, kuka mistäkin syystä... joku on vain perinyt vihansa, jota tietämättömyys kasvattaa ja ruokkii, joku on ottanut asioista selvää ja vihaa kateutensa takia. On olemassa vielä eräs paljon universaalimpi ryssävihan syy: tunteellisuus ja impulsiivinen käyttäytyminen kuuluvat yhteen. Tunteellisuus, impulsiivisuus ja markkinaliberalismi eivät sovi suoraan yhteen. Siksi venäläinen kapitalismi on niin erilaista kuin länsimainen, eikä sovi länsimaisen kanssa yhteen.

Tästä seuraa se, että suomalainen vihaa ryssän perusolemusta. Ryssän perusolemukseen kuuluu tunteellisuus. Suomalainen vihaa tunteellisuutta, koska se ikään kuin paljastaa syvemmän ryssän, rajattoman ryssään, universaalin ryssän. Suomalainen, silloin kun hän saa toimia julkisuuden silmältä piilossa, haluaa pistää tunteellisen ihmisen kaasukammioon: tämän opin armeijassa, enkä ikinä unohda tai anna sitä anteeksi.

Kysymys on poliittisesta kidutuksesta ja väkivallasta. Johonkin Palestiinaan verrattuna Suomi on todella levoton ja väkivaltainen maa. Mutta levottomuudet ja väkivallanteot tapahtuvat näkymättömissä, ihmisten sisällä.

On tärkeää myös tietää, että vaikka näin tapahtuu nyt, ja tällä niemellä on tottuttu siihen että lahtarit saavat hillua aivan mielensä mukaan, näin ei tarvitse olla jatkossa. Nykysuomi on lahtareiden rauhoitusalue. Rukoilen joka ilta, ettei näin olisi enää kauaa. Rukoilen, että yhteiskuntamme vallassa oleva röyhkeyden ja tietämättömyyden henki pian itse oivaltaisi oman parhaansa. Syylliset on tärkeää tunnistaa jo etukäteen, jos käy niin, että ihmisyys painetaan tietyn kynyksen alapuolelle, ja tositoimiin on pakko ryhtyä.

Me olemme lopultakin vain ihmisiä, emmekä ole mitenkään sidottuja noudattamaan sukupolvesta toiseen jatkuneita henkisen väkivallan käytäntöjä - sitä surullisen kuuluisaa suomalaisuutta. Meidän täytyy irottautua negatiivisesta suomalaisuudesta, suokansan henkisestä vammaisuudesta ja kurottaa kohti positiivista suomalaisuutta, joka on ennen muuta yleisinhimillistä, ihmisyyttä. Meidän on pakko ylittää itsemme (ja sulkea korvamme naljailevilta naapureilta) jos haluamme kääntää kohtalomme suunnan. On pakko ryhtyä tekemään työtä itsen kanssa. Se ei ole kilpailua ruotsalaisten kanssa jääkiekossa, se ei ole Lordin voitto Euroviisuissa, se on jotakin muuta kuin pelipoikien hyödytöntä ja naurettavaa uhoa - aivan kuin he voisivat peliensä ajanhukalla jotakin maailman ja ihmisyyden rikkauksista valloittaa.

Työ itsen kanssa on jotakin todellista.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisten sulkeutuneisuus on aika helposti selitettävissä:

1. pienet yhteisöt (pelkällä röyhkeydellä pääsee pitkälle)
2. pitkät välimatkat (seuraa ei voi valita)
3. kylmä ilmasto (vähän resursseja kerätä itselleen omaisuutta ja yhteisöstä riippumatonta todellisuutta)

Tästä seuraa se, ettei päsmäreitä ja kyyliä pääse pakoon. Ainoa keino on olla antamatta heille käyttövoimaa eli tietoa. Käyttäytyä kuin unessa, olla umpimielinen ja salaileva, ärähtää kun kosketaan.

Markku kirjoitti...

Muistan, kuinka kauan sitten eräs suomessa silloin asunut kaunis venäläisnainen kysyi minulta: miksi suomalaiset vihaavat venäläisiä? Hänen suurista kimaltelevista mustista silmistään vierähti isot kyyneleet pöytäliinalle.

Tuollaista on tarpeen kysyä, koska historianopetus Venäjällä on niin epärehellistä. Venäjä ei omassa kansallisessa itsetietoisuudessaan voi milloinkaan myöntää olevansa väärässä, vaikka se tekisi Hitleriin verrattuna moninkertaisen määrän ruumiita. Venäjä on ja pysyy aina raakalaismaisena imperiumina, koska se ei pysty Euroopan entisten imperialistivaltioiden tapaan lopettamaan imperialismiaan, koska sillä ei ole luonnollisia rajoja. Lähimmät Venäjän alistamista vähemmistökansoista asuvat alle 1000 kilometrin päässä Moskovasta.

Mutta sinustahan Stalinin teot ovat tietenkin kyynelsilmäisen inhimmillisyyden korkein huipentuma.

Sven Laakso kirjoitti...

"Mutta sinustahan Stalinin teot ovat tietenkin kyynelsilmäisen inhimmillisyyden korkein huipentuma."

Ei sentään... niin en näillä tiedoilla uskaltaisi väittää.

Olen kiinnostunut Neuvostoliitosta (suurina-annoksian ilmeisen tappavasta myrkystä) lähinnä lääketieteellisessä merkityksessä.

Nykyistä läntistä kapitalistista maailmaa vaivaa yhtälailla vakava sairaus, vaikka tappamisen mekanismit tietysti ovat sivistynyttä ihmistä rajattomasti miellyttävämmät. Toki tämä tappaminen on melkein viihdettä ja ravintoa, parhaimmillaan taidetta. Toki se on kehittyneempää kuin Stalinilla, joka oli kömpelö murhamies (tosin elegantti Hitleriin verrattuna... paljastui myöhemmin jne).

No, lääketieteen näkökulmasta kuitenkin venäläisyys on hyvää ja hyödyllistä, sopivina annoksina nautittuna. Sitä paitsi monet lääkeaineet ovat vaarallisia yliannoksina. Suomikin voi olla poronsarvijauhetta jollekin.

Markku kirjoitti...

Erittäin hyvä tuo lääkeainepointti.

Anonyymi kirjoitti...

fy fan era rasistiska hycklare

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com