18.3.2016

VENÄJÄ ON MAA

josta kukaan ei pysty sanomaan mitään kovin kattavaa kirjoittamatta itse tuhatsivuista omaperäistä tutkielmaa. Tämä pätee samalla tavalla venäläisiin itseensä kuin ulkomaalaisiin. Kun minä sanon sanan Venäjä, se tarkoittaa: Venäjä on psykedeliatunneli, Venäjä on Amazon, Venäjä on Äiti Ayahuasca.

On turha kuvitella, että Venäjästä voisi muodostaa käsityksen itse matkustamatta. Kielitaito ei ole ratkaiseva, koska luonnollinen kieli ei ole olennaista. Itseasiassa Venäjä ei ole mikään chattihuone. Yhteisen kielen puute estää pääsemästä pintatasolle, mutta se ei estä pääsemästä pintaa syvemmälle.

Eräs henkilö on esittänyt vuonna 2006 käsityksen, jonka mukaan Venäjän poliittinen tilanne olisi ollut sillä hetkellä verrattavissa natsisaksan tilanteeseen vuonna 1935. Tällä hetkellä, mikäli tähän profeettaan ja asiantuntijaan olisi luottamista, Venäjän tilanteen pitäisi olla jotakin sellaista kuin Saksa vuonna nolla.
 
Eräiden Natsi-Saksassa 30-luvulla matkustelleiden iäkkäiden venäläisten mukaan Venäjän tilanne ei ole Saksan tilanne enempää nyt kuin kymmenen vuotta sitten. Venäjällä ei tapahdu vastaavia prosesseja enempää nyt kuin tulevaisuudessakaan.
 
Kymmenen vuotta sitten, kun profeetat pauhasivat Venäjän pikaista loppua, Venäjän ilmapiiri ei tosiasiallisesti ollut erityisen ahdistunut, jos sitä vertasi esimerkiksi Suomen silloiseen pelokkaaseen antidepressanteilla uutettuun tunnelmaan. Ei Venäjällä kukaan mitään pelännyt silloin eikä pelkää nyt. Rehellisesti sanottuna, mitään peltättävää ei ole.

Elämä on niin kuin on, ihmiset ovat niin kuin ovat. Venäjällä ei ole mitään ongelmaa. Vain länsimailla on ongelma nimeltä Venäjä. Länsimailla on lisäksi paljon muita, pahempia ongelmia, kuten Amazonin sademetsä jota ei ehditä hakata maahan niin nopeasti kuin sieltä virtaa parantava lääke.

Erään lehden päätoimittaja sanoi minulle kymmenen vuotta sitten ilmeisen tyytyväisenä, ettei Venäjällä ole politiikkaa. Vastasin silloin, että lännessä ei ole politiikkaa.... tai muuta politiikkaa kuin Venäjä, Kuuba, Amazon ja Pohjois-Korea... jotka ovat lännen sokean taloushourun todelliset vastavoimat.

Lännessä ei ole muuta sisäistä vastavoimaa kuin kuolema itsessään. Jokaisen täällä täytyy kuolla ja se on hyvä asia. Kun sielut on tuhoutunut sen on aika kadota. Sitä ennen on vain lasten kammottavia mielenterveystilastoja. Ja loputon hyväksikäyttö.

Pietarilaiset lapset sen sijaan näyttävät kymmennen vuotta sitten hyvinvoivilta kuin vehreän sademetsän tontut. Erään silloisen majapaikkani liepeillä oli lastentarha, jonka hulvattomaan kiljuntaan päivittäin heräsin. Kävin katsomassa lapsia ja tulin hyvälle tuulelle.

Kirjoitin tasan kymmenen vuotta sitten:

"Sunnuntai-illan tv:n globalisaatio-paneelikeskustelun perusteella Venäjällä on politiikkaa. Vastaavaa näkökulmien vahvuutta ja moninaisuutta harvemmin Venäjän ulkopuolella tapaa. Suomalaisessa julkisuudessa ei tiedetä mitä keskustelu on. Keskustelemattomuus johtuu siitä, että sen aloittamisesta seuraa ruumiiseen kohdistuva rangaistus. Suomalainen nainen lakkaa antamasta pillua, jos sille sanoo mitä ajattelee. Euroopassa on ehkä keskustelua, muttei politiikkaa: taloususkonto on kaikenkattava."

Mikään ei ole tässä kuviossa muuttunut, mutta Euroopan tilanne on näistä varoituksistani huolimatta pahentunut dramaattisesti kymmenen vuoden aikana.

Totalitaarinen taloususkonto tarkoittaa, että ihmisten tai luonnon hyvinvointi, eroottisuus tai ylipäänsä mikään muu kuin taloudellinen intressi ei ole yhteiskuntaelämän kannalta todella vaikuttava. Venäjä eroaa tästä järjestelmästä siksi, että venäläinen normi-ihminen ei ole niinkään kiinnostunut taloudesta kuin hyvinvoinnista ja totuudesta. Venäjällä kenenkään on vaikea kieltäytyä hauskanpidosta. Hauska on todellista. Todellinen on hauskaa. Suomessa hauska on keinotekoista. Se on luonteeltaan kuoleman väistelyä. Ja siksi se on hieman "älykkäämpien" ihmisten mielestä halveksittavaa ja alhaista. Mutta eivät hekään usein tiedä mitään siitä psykedeliatunnelista, joka on yksi, eli Amazon, eli Venäjä, eli äiti Ayahuasca. Tai siis eivät tienneet vielä vuonna 2006, eivätkä tiedä nyt. Tässä suhteessa Suomi on noin 15 vuotta jäljessä muuta maailmaa henkisessä kehityksessään. Tieto tulee tänne kuitenkin vääjäämättä ja todellisuuden väistelijoiden tilanne käy yhä ahtaammaksi.

Kun todellisuuden metamorfoosi johtaa kauniiden asioiden esiintymiseen ei kukaan voi enää tuntea intohimoa pelkästään rahaa kohtaan. Ja sen että kauneus on olemassa, vaikka saisimme omistaa sen vain ohikiitävällä katseella, hajuaistilla ja kuulolla, täytyy toki ylenmääräisesti riittää.

Nainen ehkä rakastaa rahaa, mutta mies on tuomittu rakastamaan naista. Siksi uskonnollinen kiintymys turhuuteen ei Venäjällä niinkään saa todellista jalansijaa. Psykedeliatunnelin kautta todellisuuden hologrammaattisuus hehkuu spektaakkelin harhaa voimakkaampana. Jossakin mielessä tuo hologrammimaailma on vain vakuuttavampi ja läpitunkemattomampi versio spektaakkelista.

Intialaisen ja joidenkin amazonin alkuperäisheimojen henkisen opetuksen mukaan näkyvä todellisuus on aina harhaa. Mutta näkyvän todellisuudenkin "spektaakkeli" voi olla vähemmän spektaakkeli kuin se on tällä hetkellä länsimaissa. Se mitä tapahtuu voi olla syvemmin totta, syvemmin suoraan sielua, jos ihminen ei metodiesti käyttäisi vapaata tahtoaan sielua vastaan. Siksi Venäjällä elämä tuntuu niin paljon vähemmän kaoottiselta. Se noudattaa herkkkuuloisemmin sielun mekanismia ja symboliset järjestykset ovat tarkempia.

Kun näkyvän todellisuuden "harha" ottaa herkemmin huomioon metafyysisen todellisuuden se alkaa orkestroitua paljon tehokkaammalla tavalla. Länsimaissa lääkkeen vaikutus on hetkeksi tauonnut. Ei ole metafysiikkaa, varsinaista todellisuutta, rakkautta, tai perustavaa symbolista järjestysperiaatetta.

Taloususkonnossa rakkaus on todellisuuden ulkopuolinen ilmiö. Kaikki mikä rakastaa on yhteiskunnan ja todellisuuden ulkopuolella, kasvoillaan katuojassa.

Yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttava voima on taloudellinen tehokkuus. Se on karmaattista velanottoa, joka on todellisen tehokkuuden vastakohta. Ihmiset ja eläimet ovat samanlaisia alistettuja orja-automaatteja. Älystä tai hengestä nämä automaatit kohtaavat vilauksen vain kuolemansa hetkellä ennen lopullista katoamista. Erot ovat vain materiaalisia. Henkisesti ei ole eroa tyhjyydessä, josta henkiset ominaisuudet puuttuvat. Rakkaus on pelkkä taloususkonnolle alisteinen materiaan projisoitu mimeettinen halu.

2 kommenttia:

Larvanto kirjoitti...

Näistä Pietarin innoittamista kirjoituksista pitäisi koota oma kirja. Iskevät ainakin minuun kuin sata salamaa. Kiitos.

Sven Laakso kirjoitti...

Olen lähdössä lähiaikoina parin kuukauden kielikurssille. Liian monta hyvää tarinaa (ja vähän muutakin) menee ohi ilman kieltä.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com