15.4.2005

MITÄ WICCA ON?

"Tee mitä haluat, kunhat et vahingoita." Rede, Wiccojen ainoa elämänohje

a) kunhat et tietääksesi vahingoita

b) kunhat et nähdäksesi vahingoita

c) kunhat et uskoaksesi vahingoita

d) kunhat et luullaksesi vahingoita

e) se mikä ei tapa vahvistaa

f) se mikä tappaa oli vahvistamisen vilpitön yritys


LIKEn Mitä Wicca on -kirjassa keskitytään selittelyyn, puolusteluun, "monikulttuuriseen arvoksekusteluun" ilman asiasisältöä. Puhutaan kasvissyönnistä, luonnosuojelusta ja marsujen paijaamisesta, mutta seksuaalisuudesta, sekusaalisesta hyväksikäytöstä ja rahasta vähemmän.

Noituus on klassisesti monimutkaisen aihe. Esimerkiksi tiedot, joita Cornelius Aggrippa antaa noituuteen vanhastaan liittyneestä nekromantiasta, eli kuolleiden manaamisesta, ei herätä vain positiivisia värinöitä. "Pakanuus on kotonaan maapallolla." Ehkä niin, mutta kreikkalainen monijumaluus ei ole suoraan samaistettavissa mihin hyvänsä pakanuuteen.
 
Valkoinen ja musta magia on syytä erottaa toisistaan. Liken kirjassa ei tehdä tätä erottelua. Kappaleessa Noituus populaarikulttuurissa todetaan että Wicca-kultissa tahallaan sekoitetaan nämä keskenään. Valkoinen magia on yksilöllinen kärsimyksen taide. Musta magia on tapa hallita joukkoja. Mustan magian eräs päämäärä on valkoisen magian tyhjäksitekeminen.

Enkeli ei jätä jälkiä, vaan lentää. Noita lakaisee jälkensä pois. Luuta on noidan lentotaito. Noita väittää olevansa enkeli.
  
Antiikin noita Erichthon jalanjäljissä noituus liittyy mustaan magiaan ja prostitutioon. Erchtho oli nainen, mutta eivät noidat välttämättä ole naisia. Ja noitien ammattitaitoon kuuluu myrkyllinen valehtelemisen taito. En ole oppinut tätä kirjoista, vaan todellisten noitien tarkkailusta.
  
Kaupunki-ironikoille seksuaalisuus on rentouttavaa hupia kunnes he eräänä päivänä kohtaavat sen oikean väärän tyypin. Aamulla on haava niskassa, ja sydän revitty paikoiltaan. Saatananpalvonta ei ole "monikulttuurista" rastapääleikkiä, vaan syvä ja todellinen lupauksensa ja huhnsa lunastava maailma.
  Samalla tavalla kuin nykyisin moottoripyöräkerhoista myös LIKEn esityksen Wiccasta paistaa yhteikunnallisen arvostuksen kaipuu. Kultti vetää puoleensa salaisuuden ilmapiirillä, mutta itse salaisuudesta ei alleviivatusti paljasteta mitään. Outoa on lukea Wiccojen initiaatiosta, kun asia selitetään sanomatta mitään. Miten tämä rinnastuu vaikkapa Moskovalaisten prostituoitujen initiaatioriitteihin, joissa initioijina toimivat mafian tappajat. Initiaatioriitti (kuulemma) jatkuu subotnik-systeemissä, joka siis tarkoittaa palvelua poliisien jokaviikkoisissa kovakouraisissa orgioissa. Uuspakanuutta puhtaimmillaan? Musta magia on jykkä skene. Siihen liittyy monen moinen ihmisten fyysinen ja henkinen hyväksikäyttö. Mutta pahimmillaan se on korkeiden poliitikkojen ja toimijoiden pyörittämää prostitutiota, lapsiprostitutiota, ihmiskaupaa yleensä, myös huumekauppaa.
  
Pakanallisuuden perustoa seremoniallisessa magiassa on siksi syytä avata hyvin rauhallisesti aj objektiivisesti mietiskellen ilman markkinointia suurille väkijoukoille.

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sinä et todellakaan tiedä näistä asioista mitään.

Luulet olevasi fiksu musta-valkoisen kristillis-eettisen maailmankatsomuksesi taakse turvautuneena, mutta kyllä se Kristin usko on vääntänyt pakanuuden pahaksi ja pilannut meidän maapallonne.

Järkeä vähän päähän! Ota vaalean punaiset lasit pois päästäsi ja katso maailmaa. Itse en ole törmännyt mihinkään seksuaalisiin orgioihin, vaikka olenkin useita vuosia uuspakanuutta seurannut.

Taidat olla itse niin seksin puutteessa, että näet sitä ihan jossain sellaisissa yhteyksissä, joissa sitä ei ole.

Lukisit useamman kirja uuspakanuudesta, niin ehkäpä ymmärtäisit maailmaa hieman laajemmin.

Kasva aikuiseksi, tässä maailmassa toisuskoiset eivät joudu helvettiin, koska he elävät helvetissä luontoa hyväksikäyttävän kristinuskon takia.

Anonyymi kirjoitti...

Buahhahhaaa....
Se on sitten uskomattoman hienoa lukea tällaisia asiantuntija lausuntoja omasta uskonnostaan!!! Aivan mielettömän viihdyttävän huumoripläjäyksen olet saanut runoiltua tänne turhan tidon valtatielle ja toivon todella että missiosi koskettaa edes jotakuta, muutoinkin kuin tappamalla nauruun.... Ota hyvä mies happea ja tule keskustelemaan joskus meidän ihan oikeiden wiccojen kanssa asioista, luulen että siitä olisi hyötyä, toivottavasti ainakin perversiosi noituuden/nuorten naisten kohdalta paranisi!
Ja missä ne poliisiorgiat on!?!? Apus kertokaa viisaammat mullekin!!
:):):):)

Anonyymi kirjoitti...

Ai että kaikki liittyy loppuen lopulta jotenkin origioihin? Tunnut olevan perillä asioista yhtä paljon kun lumiukko. Ota itse selvää ensin asioista

Anonyymi kirjoitti...

Eikö yhtään hävetä puhua läpiä päähänsä? Eikö yhtään koputa omaatuntoa valehdella kauniista uskonnosta?

Sinä et vain kestä sitä, että toiset eivät myönnä sinun olevan oikeassa ja ehkä se jotenkin loukkaa sinua ihmisenä, että muut ovat erilaisia. Minä en ole valehdellut sinun uskostasi tai tyrkyttänyt sinulle omaani.

Sinunlaisesi tekevät muiden uskontojen kunnioittamisesta välillä uskomattoman vaikeaa.

Anonyymi kirjoitti...

tämä kirjoittaja pursuu vihaa ja suvaitsemattomuutta. sekoittaa wiccat, rastat, noituuden ja kaiken keskenään yhteiseksi vihattavaksi massaksi jota ei tajua.tämä kirjoittaja ei tuomitsevien kommenntien perusteella voi olla akateeminen.

Anonyymi kirjoitti...

Your blog is very well put together! If you get a chance and think you might be interested please look at my site personal development plan

Anonyymi kirjoitti...

hulvatonta kieltämättä. En ole vähään aikaan nauranut näin makeasti. :) Kiitos. Ja totta pupisit aiempi anonymou...tämän kirjoittaja ei voi olla akateemisesti koulutettu

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä. noin paljon typottava ja ihan törkeitä asiavirheitä lässyttävä ihminen ei voi olla akateemisesti oppinut. jopa minä tiedän sen. Toivottavasti edes joskus vanhemmalla iälläsi tajuat minkälaista saastaa suustasi päästät. Ne orgiat ovat vain ja ainoastaan sinun päässäsi (ja mitä se sitten kertookaan...)

Anonyymi kirjoitti...

Tahtoisin tietää että mistä vedät käsityksesi tästä "seksi kultista". Itse tätä uskontoa pitkään harjoittavana en ole törmännyt yhteenkään orgiaan tai rahastukseen suomenmaalla. Wiccaan kun ei kuulu edes rahastus, mitä nyt kirjoissa, mutta tämä on USAsta lähtöisin oleva villinki, jossa markkinavoimat jyllää ja millä tahansa tuntuu olevan oikeus rahastamiseen (tosin vertailun vuoksi suosittelen katsomaan kristillisten kirjojen kaupallisuutta).

Mustasta- ja valkoisesta -magiasta, wiccassa ei erotella näitä koska emme usko tälläiseen jaotteluun. Siinä missä valkoinenkin magia voi aiheuttaa pahaa jälkeä, varsinkin jos harjoittaja ei ole miettinyt tarkkaan mitä tekee niin mustallakin voidaan saavuttaa jotain hyvää. Tosin edelleen huomautan magian värin määrää se tarkoitus, toteutus ja tulos, tosin edelleen magian väreillä ei ole väliä wiccassa. Rede ei ole laki tai sääntö vaan kehoitus miettimään tekojaan ja syitä, toimimaan vahingoittamatta ketään ja ymmärtämään seuraukset ja ottamaan vastuu niistä. Olet selvästi langennut pakolliseen kristilliseen dualismiin jossa kaikki pitää kääntää hyväksi - pahaksi, valkoiseksi - mustaksi, wicca on dualistinen vain Jumal käsityksissä, määrittelemällä Jumalilliset voimat feminiiniseen ja maskuliiniseen. Tämä kuitenkaan ei ole ristiriidassa polyteistisen käsityksen mukaan koska usein miten pakanallisilla Jumalilla on määritelmässään sukupuoli jota ilmentää.

Kirja on varsin suppea ja lähinnä tarkoitettu selventämään perusteita.

Kabbala on varsin moninainen nykyään, url: http://www.skepsis.fi/lehti/2004/2004-3brus.html

Sekoitat myös pahasti "noita" sanan merkityksen. Monissa kulttuureissa on ollut ja on noitia ja sinulla käsitys kuvastaa enemmän LaVeymaista satanistista noita kuvaa. Tämän takia jotkin wiccat eivät käytä itseään kutsuttaessa noita määritelmää koska moni edelleen tahallaan tai tahattomasti mieltää sen keskiajalla syntymään käsitykseen (joka varsin mustavalkoinen ja kristinuskon luoma) käsitys noidasta ja hänen harjoitteesta.

Mistä vedät päätelmäsi siitä että wicca sisältää prostituutiota ja lapsien hyväksikäyttöä? Joko lähteesi on erittäin suppea ja alhaista tasoa oleva.

Lisä luettavaksi suosittelen Ronald Hutton "The Triumph of The Moon".

Toki ihmisillä saa olla mielipiteensä, mutta hieman ristiriidassa nuo mielipiteesi jos haet sitä akateemista käsitystä etkä mitään kristillispropagandaa ;)

terv. yksi kirjaan osallistuneista

Anonyymi kirjoitti...

Nämä Sven Sven laakson kommentit paljastavat kyseisen henkilön sekopäisen vainoharhaisuuden, tietämättömyyden ja äärimmäisen alkeellisen sivistyksen tason.

Magister

hare kirjoitti...

ookei...etpä kyllä paljoa tiedä asiasta josta kirjoitat..otapa ihan oikeasti selvää asiasta ennenkuin päästelet moista hölynpölyä ilmoille. Joku onneton vielä vaikka luulee todeksi :/

Anonyymi kirjoitti...

Enpä ole aikoihin lukenut yhtä älytöntä sontaa omasta uskonnostani. Sinulla vain näyttää olevan jonkinlainen tarve olla oikeassa, etkä voi hyväksyä ihmisten erilaisuutta ja sitä, etteivät kaikki ajattele noin mustavalkoisesti. Juuri tuollaisten ihmisten takia maailmassa on niin paljon sotaa, kun ihmiset eivät hyväksy toistensa erilaisuutta eivätkä vaivaudu ottamaan selvää asioista ennenkuin avaavat suunsa ja suoltavat sieltä puhdasta valhetta asiasta, josta eivät mitään tiedä.
Ihan tiedoksesi vain: Jo viisi vuotta kestäneen wiccataipaleeni aikana en ole törmännyt yksiinkään orgioihin, rahastukseen, tai muuhun epäilyttävänn toimintaan uuspakanuuden piirissä. Älä vedä johtopäätöksiä hajanaisten lähteiden perusteella, vaan perehdy ensin asioihin ennenkuin alat arvostella toisia!

Anonyymi kirjoitti...

AAAHHAHAHAHAAHAHHHHAAAAAAAA!!!!!
Voi taivas, kyllä nyt on hyvä lähteä tekemään asiakaspalvelutyötä. Hymyilen varmasti asiakkaille koko illan (toivottavasti kukaan ei ota henkilökohtaisesti jos välillä purskahtelen nauruun).
Ihan käsittämättömän loistava hupipläjäys X)
Kirjoittaja on selvästi uuspakana joka vannoo Dionysoksen nimeen (ja on kirjoittanut tekstin tämän ojentamien lahjojen vaikutuksen alaisena). Hän siis väittää juutalaisia pakanoiksi (Jeesus oli juutalainen). Vai onko kirjoittajalla yhtä hyvä perustietous kristinuskosta kuin wiccalaisuudesta? =)

Panu kirjoitti...

Anonyymejä kaikki vastaajat tyynni.

Vaikka Sven kirjoittaa tavanomaiseen ekspressionistiseen tyyliinsä, olen taipuvainen uskomaan, että hänen kirjoituksensa asiasisältö on oikea. Wiccaharrastus on nimenomaan pinnallisten nuorten naisten seksiorgiaharrastusta. Itseäni siinä kyllä suututtaa enemmän, että siihen on omittu kelttikulttuurin sanasto ja iirinkieliset termit kuvaamaan puhtaasti hatusta vetäistyä "uskontoa", jolla ei ole mitään tekemistä oikean (= kristinuskon läpitunkeman ja juuri siksi oikean) kelttikulttuurin kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

herranjestas mitä potaskaa tää ihminen kirjoittaa! Olen itse valkoinen maagikko, ja NAINEN. toivottavasti saat jostain apua ongelmiisi.

Anonyymi kirjoitti...

Näin voi sanoa vain ihminen, joka ei tiedä asijoista yhtään mitään. Kristinusko se tässä on kaiken pahan alku ja juuri. Ei wiccalaisuus tai mikään muukaan luonnonuskonto.

Anonyymi kirjoitti...

Uskomatonta! Saat minut totisesti melkein tukehtumaan omaan raivooni. Kas, tuossa puhuu aito ennakkoluuloja omaava, tietämätön, sivistymätön, uskontorasistinen idiootti!

Koko artikkeli oli kansanomaisesti sanottuna aivan täyttä p*skaa, eikä kirjoittaja ilmiselvästi tiennyt aiheesta yhtään mitään.

En kiitä, enkä kumarra.

Sven Laakso kirjoitti...

Olihan tämä näköjään vähän provosoiva kirjoitus.

"Pakanuus on kotonaan maapallolla."

Tottahan se on, ja varmasti siihen Ilse Kochkin yhtyy.

Täytyy aina muistaa, kun kehotetaan ottamaan asioista selvää, että näihin asioihin tutustutaan keskitysleirin valvomossa eikä missään akatemian lehtereillä. Tiet avautuvat hyvin erityyppisten "valintakokeiden" perusteella.

Natsisaksa oli aidosti pakanallinen.

Anonyymi kirjoitti...

Uskomatonta, miten joku joka vihaa pakanuutta käyttää siihen noin paljon energiaa.
Sinun kannattaisi silti tarkistaa faktasi ja vähän mennä ittees, ennenkuin tulet häpäisemään itseäsi ja wiccalaisia tänne kärjistetyillä syytöksillä ja täydellä paskan puhumisella. Itsehän en ole wicca, aivan luterilaiseen kirkkoon kuulun, mutta sinun kaltaisten suvaitsemattomien ihmisten vuoksi mietin, että kuinka kauan vielä. Vaikka kirkon reksiteissä on nimeni, tunnen luonnonuskonnot syvemmäksi ja itseni "noitana" eli ihmisenä, joka kunnioittaa luontoa ja osaa tuntea energian.

Mistä lie olet saanut lapselliset ajatukset orgioista, salaseuroista ja aivopesuista! Nämä eivät ole yhteisön puolelta totta. Tokihan joku wicca saattaa käydä orgioissa, mutta siinä samassa ringissä voi olla kolme muuta kristittyä. Myöskään luonnonuskonnot kuten wiccakaan ei ole saatananpalvontaa. Saatana on kristillinen hahmo, jota me "pakanat" emme siis VOISI tunnustaa.
Noitia, kuten kaikkien uskontojen edustajia on hyviä ja pahoja. Silti ei voi yleistää wiccojen olevan mustan ja valkoisen magian harjoittajia. Kaiken lisäksi kuvauksesi näistä kyseisistä magoisita on päin prinkkalaa! Todellakin, kehottaisin poistamaan tämän postauksen, teet itsesi täysin idiootiksi hyperkristillisyydelläsi ja tietämättömyydelläsi.

Jos kerran kristityt ovat Jumalan kansa, ja vanhurskaat pelastuvia, miksi juuri _he_ ovat kaikkein julmimpia. Wiccalaiset eivät syrji homoja, muita uskontoja tai eri rotuja. Tämä tekee minun mielestäni wiccalaisuuden, kuten muutkin luontoon kääntyvät uskonnot kristillisyyttä paremmaksi. Meidän jumalat eivät käännyt väkisin ihmisiä, tai tuomiste ikuiseen kadotukseen; MIKSI MIKÄN JUMALA TEKISI NIIN?!

Ja syy minkä takia wiccalaiset eivät kerro rituaaleistaan (jotka ovat suuruusluokkaa: vien siemeniä linnuille tai käytän kylpysuolaa juhliin puhdistautuessani) on se, että yhteisöön ei haluta kaikenlaisia kiihkoilijoita ja parin-viikon-kokeilijoita. Silloin ei ihmisiä myöskään käännytetä väkisin. Kaiken lisäksi tämän kaltaiseen uskoon tarvitsee kutsumuksen- tuntea luonto tärkeäksi ja halu kohdata maailma laajana, ei moni uloitteisena. Siitä vielä, kun kritisoit että riittejä ei paljasteta on syy että jokaisella on omat tavat, ja ne ovat henkilökohtaisia. Et sinäkään varmaan kerro että mitä laitat iltarukoukseesi - sama asia.

Jotta miettisit vielä: wiccalaisuus, kuten muutkaan pakanuudet eivät ole salaseuroja, orgioita, mafioita, seksuaalisia hyväksikäyttöjä, väkivaltaa, maailman parantamista, hippismiä eikä varsinkaan saatananpalvontaa (sillä kristityt ovat keksineet Saatanan ja Helvetin pelotellakseen ihmiset uskoon [ja tätäkään et tapaa wiccalaisuudessa]).
Kiitos, ja korjaa asenteesi. Se on inhottavan ylimielinen, mutta samalla niin tyhjää täynnä. Et ole muita ihmisiä parempi tuomitsemalla kuin Jumala, joka niin armollisena päästää wicat ikuiseen kadotukseen.

Sven Laakso kirjoitti...

Kirjoituksesta on tosin pitkä aika, mutta en ole tuon aiheen osalta viisastunut tässä ajassa sanottavammin. En jaksa lukea tekstiä nyt, enkä kommenttiketjua, mutta ihmettelisin, jos olisin muuttanut käsityksiäni.

Mitään luterilaisen kirkon ja pakanuuden välistä vastakkainasettelua en uskoakseni ole ollut rakentamassa, koska luterilainen kirkko ei minulle merkitse mitään. Kuulun luterilaiseen kirkkoon kuitenkin itse, kun en ole keksinyt syytä miksi en kuuluisi ja kun uskonnottomuus ei ole sen paremmin perusteltua... kuin että rahaa ei anneta turhaan. Mutta tekeehän kirkkokin ainakin kai jotain ihan hyviä juttuja. Joten ei jaksa erotakaan.

Mutta siis siitä ei ole kysymys, vaan lähinnä maailmankuvasta yleensä. En tulle wiccaa yhtään henkilökohtaisesti, joten siinä mielessä on totta, etten tiedä mistä puhun. Ja sanani pitääkin ottaa tästä näkökulmasta. En väitä olevani asiantuntija.

Ainoa mitä väitän on se, että wicca tarjoaa mahdollisuuden erittäin vakavaan hyväksikäyttöön ja kaikenlaiseen aivopesuun. Oikeanlainen sadistinen psykopaatti osaa näitä systeemejä hyödyntää.

Anonyymi kirjoitti...

"Ainoa mitä väitän on se, että wicca tarjoaa mahdollisuuden erittäin vakavaan hyväksikäyttöön ja kaikenlaiseen aivopesuun. Oikeanlainen sadistinen psykopaatti osaa näitä systeemejä hyödyntää. "
Kuten kuka tahansa muukin joka 'osaa näitä systeemejä hydyntää' voi aivopestä mihin tahansa vakaumukseen. Voisin melkeimpä väittää että sinulla on siihen hyvät mahdollisuudet, jos joku asiasta tietämätön eksyy lukemaan tämän postauksen; hän saa kieroutuneen kuvan kauniista luonnon kunnioittamisesta.
Hyvä, että myönnät olevasi tuntematon wican suhteen, sillä kirjoituksesi oli aika itsevarmuutta täynnä. Siksipä, en tiedä mitä erillisiä tarionoita olet kuullut, voisit silti miettiä mielikuvasi muutosta.
Harvemmin tässä uskonnossa tapahtuu rahastusta, ja vielä harvemmin hyväksikyttöä! Suurempi kohu on ollut pappien sekaantumisista lapsiin, eikö vain..?
//Edellinen anonyymi

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com